« Iza ogledala
objavljeno prije 21 dan i 19 sati
ZANIMLJIVO

Postoje li stvarno paralelni svjetovi?

U današnjem znanstvenom diskursu, teorija paralelnih svjetova ili multiverzuma sve više dobiva na važnosti, zahvaljujući napretku u teorijskoj fizici i kozomologiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

mit

,

paralelni svjetovi

,

istina

Ideja o postojanju paralelnih svjetova oduvijek je fascinirala čovječanstvo, bilo kroz mitove, religije ili znanstvenu fantastiku. No, što kada ta ideja pređe iz područja mašte u područje znanstvene teorije? U današnjem znanstvenom diskursu, teorija paralelnih svjetova ili multiverzuma sve više dobiva na važnosti, zahvaljujući napretku u teorijskoj fizici i kozomologiji.

Kvantna fizika i mnogostruka stvarnost

Jedan od ključnih koncepata koji podržava ideju paralelnih svjetova dolazi iz kvantne fizike, konkretno iz interpretacije poznate kao "mnogostruka stvarnost" ili "many-worlds interpretation" (MWI). Prema ovoj interpretaciji, svaki kvantni događaj rezultira grananjem svemira u više različitih stvarnosti, pri čemu se svaki mogući ishod događaja ostvaruje u nekom od tih svjetova. Na primjer, ako se elektron može naći na dvije različite pozicije, prema MWI-u, svemir se dijeli na dva paralelna svemira u kojima je elektron na jednoj odnosno drugoj poziciji.

Kozmološki multiverzum

Osim kvantne fizike, i kozmologija nudi teorije koje podržavaju postojanje paralelnih svjetova. Jedna od najpoznatijih je teorija vječnog napuhavanja (eternal inflation). Prema ovoj teoriji, naš svemir je samo jedan od mnogih 'džepnih svemira' koji su nastali tijekom procesa napuhavanja nakon Velikog praska. Svaki od tih džepnih svemira mogao bi imati različite fizičke konstante i zakone prirode, što bi rezultiralo različitim oblicima stvarnosti.

Filozofske implikacije

Teorija paralelnih svjetova nosi sa sobom i duboke filozofske implikacije. Ako postoje beskonačno mnogi svjetovi, onda u nekima od njih postoji beskonačno mnogo kopija svakog od nas koji donose različite odluke, vodeći različite živote. To postavlja pitanja o prirodi identiteta, slobodne volje i moralne odgovornosti. Na primjer, ako u nekom paralelnom svijetu vaš dvojnika čini nešto zločesto, u kojoj mjeri ste vi odgovorni za njegove postupke?

Znanstvena fantastika i kultura

Motiv paralelnih svjetova često se pojavljuje u znanstvenoj fantastici, gdje autori istražuju različite scenarije i posljedice ovakvih stvarnosti. Kroz filmove, knjige i serije, publika je izložena zamislima o alternativnim povijestima, paralelnim Zemljama i različitim verzijama naših života. Takva djela ne samo da zabavljaju, već i potiču na razmišljanje o prirodi stvarnosti i našeg mjesta u svemiru.

Kritika i skepticizam

Unatoč zanimljivim teorijama i spekulacijama, postojanje paralelnih svjetova ostaje kontroverzna tema unutar znanstvene zajednice. Skeptici ističu da mnoge od ovih teorija, iako matematički konzistentne, trenutno nemaju eksperimentalne dokaze koji bi ih potvrdili. Mnogostruka stvarnost, na primjer, često je kritizirana zbog svoje nesposobnosti da predvidi ishod eksperimenata na način koji bi se mogao empirijski testirati.

Što je na kraju zaključak?

Iako su teorije o paralelnim svjetovima još uvijek u domeni spekulacija, one otvaraju fascinantne mogućnosti za razumijevanje prirode stvarnosti. Bilo kroz kvantnu fiziku, kozmologiju ili filozofiju, istraživanje ovih teorija pruža dubok uvid u to kako bi svemir mogao biti puno složeniji i čudniji nego što trenutno možemo zamisliti. Bez obzira na konačne odgovore, potraga za razumijevanjem paralelnih svjetova nastavlja inspirirati i izazivati znanstvenike, filozofe i umjetnike diljem svijeta.

26.05.2024. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh