« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
socijalizam ili kapitalizam

Postignut dogovor oko zdravstvene reforme u SAD-u

Pod nadzorom vladine agencije privatne osiguravajuće kuće sve će i dalje voditi, a zakon bi mogao biti donešen do kraja godine

(Getty Images)
Više o

Harry Reid

,

Demokratska stranka SAD

,

Medicare

,

osiguravajuće kompanije

Plan vlade SAD-a o zdravstvenoj reformi jedan je od ključnih za administraciju predsjednika Baracka Obame, a nakon nekoliko dana tajnih sastanaka demokrata u Senatu postignut je dogovor o zamjeni kontroverznog prijedloga za uvođenjem opcije državnog zdravstvenog osiguranja.

Ovom odlukom postignut je kompromis s umjerenijim članovima Demokratske stranke. Reuters javlja da će se umjesto potpuno državnog osiguranja stvoriti neprofitabilni plan kojeg će i dalje voditi privatne osiguravajuće kuće ali pod nadzorom vladine agencije.

Harry Reid, vođa senatske većine, na konferenciji za novinare je objavio postizanje dogovora, ali odbio je dati bilo kakve detalje o njemu. Dodao je samo da će se ovime osiguravajućim kompanijama dati mogućnost veće kompetitivnosti, a građani će imati više izbora.

Dogovoreno je i proširenje programa Medicare, zdravstvenog osiguranja za starije osobe koje bi u budućnosti bilo dostupno ljudima koji napune 55, dok je trenutno dostupan ljudima nakon 65. godine života.

Još jedna prepreka dogovoru bio je pobačaj, a Senat je odbacio amandman koji bi uveo puno jače restrikcije na provođenje abortusa diljem zemlje, a kojeg je zagovarao demokrat Ben Nelson.

Demokrati se nadaju da bi uz novi dogovor mogli do Božića skupiti 60 glasova, koji bi im u Senatu osigurali donošenje zakona. Zakon je već donesen u Predstavničkom domu, a nakon senatske verzije ta bi se dva prijedloga trebala skupiti u jedan zakon o državnom programu zdravstvenog osiguranja, s time što bi pojedine savezne države imale mogućnost odustajanja od tog programa.

09.12.2009. 10:02:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh