« Fun
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
10 tisuća

Postavljen novi svjetski rekord u puštanju svjetlećih lampiona

Udruga iz Indonezije koja je sve organizirala navodi da puštanje lampiona predstavlja nadu i molitvu

(Wikipedia)
Više o

Guinnessov rekord

,

svjetleći lampioni

,

Indonezija lampioni

Indonezijska ekumenska udruga Freedom Faithnet Global ovoga je vikenda poslala više od 10.000 svjetlećih papirnatih lampiona s plaže u Džakarti u noćno nebo, postavivši tako novi svjetski rekord, priopćili su u petak predstavnici organizacije.

Točan broj bijelih papirnih lampiona koji su lagano lebdjeli iznad plaže Karnaval u Džakarti utvrdit će tijekom dana predstavnici Guinnessove knjige svjetskih rekorda, kada se bude točno znalo koliko je lampiona pustio svaki od 7.000 aktivista udruge koji su sudjelovali u masovnom događaju.

Međutim, već je na početku manifestacije bilo jasno da će biti oboren kolumbijski rekord od 3.682 lampiona, postavljen prošlog siječnja. Puštanje papirnih lampiona stari je kineski običaj.

Lampioni su napravljeni od tankog papira na žičanom okviru za koji je pričvršćena kocka parafina sa žiškom. Kada se žižak upali, lampion se polako diže u zraku, na isti način kao i baloni na vrući zrak. Udruga koja je organizirala događaj navodi da puštanje papirnih lampiona predstavlja simbol nade i molitve kao dio godišnjih proslava, a da je ovogodišnja manifestacija bila posvećena zaštiti okoliša. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 12:28:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh