« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SVEMIRSKE VIBRACIJE

Poslušajte simfoniju udaljene zvijezde

Znanstvenici su snimili "pjesmu" udaljene zvijezde kao dio novog istraživanja koje pokušava otkriti što se nalazi ispod njene površine

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

glazba

,

Zvijezde

,

muzika

,

vibracije

Astrofizičari sa Sveučilišta Birmingham i znanstvenici koji surađuju s NASA-om, izmjerili su promjene u jačini svjetlosti koja dolazi s zvijezde KIC 11026764, koja nosi nadimak Gemma i dvostruko je veća od našeg Sunca. Otkrili su da zvijezda, koja je od Zemlje udaljena 5000 trilijuna kilometara, vibrira poput muzičkog instrumenta, zbog tzv. "zvjezdanih potresa" koji rezoniraju od površine do jezgre.

Koristeći tehniku astroseizmologije, znanstvenici su detektirali treptaje svjetla uzrokovane tim potresima, te rekonstruirali zvuk koji proizvodi zvijezda. Harmonijski žamor, koji zvuči poput vjetra koji puše preko mikrofona, otkrio je nove informacije o unutarnjoj strukturi zvijezde, objašnjava dr. Bill Chaplin, astroseizmolog koji je radio na istraživanju. Dodaje kako vibracije mogu pomoći astronomima da nauče više o starosti, veličini i kompoziciji drugih zvijezda.

"Zvijezde rezoniraju poput velikog muzičkog instrumenta. Prirodno proizvode zvuk, no ne možemo ga čuti jer putuje svemirom. Poput glazbenog instrumenta, zvijezde nisu potpuno čvrste od površine do jezgre, stoga zvuk oscilira među slojevima. To utječe na širenje i skupljanje zvijezde, a to se može detektirati vizualno, jer zvijezda postaje svijetlija i intenzivnija, pa možemo rekonstruirati zvuk koji nastaje od tih vibracija", zaključuje Chaplin.

07.11.2010. 20:06:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh