« Spektakli
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
BOLJE OD CARLE BRUNI

Poslušajte kako pjeva buduća kineska prva dama

Nakon okrutne Jiang Ying, posljednje žene Mao Zedonga, "crvene carice" omražene u narodu, od supruga kineskih čelnika očekivalo se da ostanu u sjeni

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

Mao Zedong

,

Peng Liyuan

Budući kineski predsjednik koji će sljedeće godine stupiti na dužnost imat će slavnu prvu damu, što će biti prvi takav slučaj još od doba Mao Zedonga, piše Hina. Naime, buduća prva dama Peng Liyuan iznimno je popularna pjevačica u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Od Pekinga do Kantona, od Šangaja do Urumqija, svim je Kinezima poznat taj sopran koji u vojsci ima čin generala i koja je već 25 godina zvijezda novogodišnje proslave na državnoj televiziji koju je ove godine pratilo barem 770 milijuna gledatelja.

"Nakon doba Mao Zedonga supruge visokih kineskih dužnosnika nisu se pojavljivale u javnosti", rekao je Zhang Yaojie, istraživač u Nacionalnoj umjetničkoj akademiji.

Nakon okrutne Jiang Ying, posljednje žene Mao Zedonga, "crvene carice" omražene u narodu, od supruga kineskih čelnika očekivalo se da ostanu u sjeni.

Peng, rodom iz Shandonga, na istoku Kine, poznatom po proizvodnji božura, obožavatelji zovu "božur-vila". U vojsku je ušla kao osamnaestogodišnjakinja.

"Imat će istaknutu ulogu. Njezina bi umjetnička karijera mogla trpjeti zbog toga, kao što je bilo s Carlom Bruni", misli Michel Bonnin, direktor francusko-kineskog centra na sveučilištu Tsinghua.

Peng koja se uz pjevanje bavi i humanitarnim radom, od 2001. je ambasadorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u borbi protiv AIDS-a i tuberkuloze.

Moguće je da će "biti prva dama na zapadni način", dodao je Bonnin, umjesto dosadašnjeg običaja da "kineska prva dama prati supruga samo na službenim putovanjima izvan zemlje".

Zhang Yaojie je sumnjičav. "Mislim da se neće jako razlikovati od prijašnjih prvih dama", kazao je. "U Kini su prve dame uvijek tajanstvene".

06.03.2012. 09:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh