« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 1 dan
NAJAVE

Posljednja ZILIK-ova izložba ove godine

Na samostalnoj izložbi "Unutar" Ivana Bajcer će se predstaviti recentnom serijom crteža izvedenih u tehnici tuša ili tuša i grafitne olovke

Ivana Bajcer
Ivana Bajcer (Arhiva)
Više o

izložbe

,

ZILIK

,

Ivana Bajcer

U četvrtak 17. prosinca 2020. s početkom u 19 sati otvara se posljednja ovogodišnja izložba u Galeriji ZILIK. Na samostalnoj izložbi pod nazivom "Unutar" predstavit će se akademska umjetnica Ivana Bajcer.

Ivana Bajcer je u sklopu ovogodišnjeg Malog ZILIK-a održala radionicu pod nazivom "Špiljska monotipija". Na radionici je voditeljica djecu pobliže upoznala s poviješću paleolitika i grafičkom tehnikom plošnog tiska - monotipijom, a potom su djeca inspirirana špiljskim slikarstvom pustila mašti na volju i zamislila kako bi oni i njihova obitelj izgledali da su stanovnici špilje Blombos.

Na samostalnoj izložbi "Unutar" Ivana Bajcer će se predstaviti recentnom serijom crteža izvedenih u tehnici tuša ili tuša i grafitne olovke. Ovo će biti premijerno prezentiranje 15 crteža različitih dimenzija unutar kojih autorica problematizira temu doma i pripadnosti. Je li dom mjesto, ljudi koji ga nastanjuju ili pak osjećaj, tek su neke od mogućnosti koje se otvaraju na istraživačkom putu umjetnice. Serija crteža na granici apstrakcije i figuracije misaono je putovanje zabilježeno kroz unutarnja previranja, težnje, traganja i stremljenja. Rast, širenje, prožimanje, isprepletenost i povezivanje pojedinih oblika stvara nepremostive prepreke za ljudske figure izvedene u grafitnoj olovci prikazane u različitim položajima kako pokušavaju "plivati kroz zarasle tunele".

U seriji crteža Ivana Bajcer zabilježila je sva unutarnja previranja, gibanja, titraje i vibracije, zbivanja i prelamanja vizualno utjelovljujući psihičke mijene kroz karakter linije, forme, plohe i asocijaciju završnog oblika. Nemogućnost konačne i jedinstvene definicije pojedinog oblika i utkanog sadržaja ostavlja sferu analize, istraživanja i zaključka otvorenom za svakog zainteresiranog promatrača da sâm dođe do odgovora na postavljeno pitanje. I upravo zato posljednji segment izložbe čini interaktivni objekt. Nakon vlastite potrage za unutarnjim mirom i domom, Ivana Bajcer poziva promatrača da dovrši rečenicu "Ja se osjećam sigurno..." te svoju misao ubaci u transparentnu kutiju u formi kuće doprinoseći na taj način stvaranju zajedničke sigurnosti i imaginarnog utočišta - tako prijeko potrebne želje i osjećaja da nismo sami.

O autorici:

IVANA BAJCER rođena je u Zaboku 12. rujna 1993. godine. Završila je srednju Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, grafički odjel, 2012. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi prof. Tanje Dabo, 2018. godine te pohvaljena nagradom Magna Cum Laude. Članica HDLU (Hrvatskog društva likovnih umjetnika), Članica HULU (Hrvatska udruga likovnih umjetnika) u Splitu. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na međunarodnoj radionici MAPWorkshop u Budimpešti, 2016. Zatim na 17. međunarodnoj likovnoj koloniji u Monoštru / Szentgotthárd u Mađarskoj, 2018. Sudjelovala je na 22. međunarodnoj likovnoj koloniji LindArt u Lendavi (Slovenija), 2017. na kojoj je i osvojila prvu nagradu. Dodijeljena joj je pohvala za uspješan rad tijekom akademske godine 2013/2014., 2014/2015., 2016/2017. Dodijeljena joj je Rektorova nagrada za veliki timski rad znanstveni i umjetnički rad, Opera 'Agrippina' G. F. Händela: zajednički projekt studenata Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog Narodnog kazališta u Zagrebu, 2016. Nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje izloženo na Kulturošu u gradu Čakovcu, 2018. Dobitnica je stipendije Erste banke u sklopu Erste fragmenta 13, Zagreb, 2017.  godine. Voditeljica je brojnih edukativnih programa i interaktivnih radionica; „Grafika visokog tiska" na međunarodnom stručno-znanstvenom skupu „Sretna djeca", Hrvatski školski muzej, Zagreb. Trenutno je naslovni asistent u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilište u Rijeci.

Izložba ostaje otvorena do 30.12.2020. 

14.12.2020. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh