« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MDA ...

Poskupljuje li gorivo nakon Uskrsa?

Naftne kompanije vrlo su suzdržane u prvim komentarima današnje Vladine odluke o povećanju trošarina na motorne benzine i dizelska goriva za 20 lipa po litri

Hoćemo li dobiti nezgodnu čestitku nakon Uskrsa
Hoćemo li dobiti nezgodnu čestitku nakon Uskrsa (Arhiva)
Više o

nove cijene goriva

,

cijena goriva

,

cijena benzina

'Trošarine na gorivo su pod punom nadležnosti Vlade, a na što naftne kompanije nemaju utjecaj. U tom smislu ne možemo komentirati Vladine odluke po ovom pitanju', odgovorili iz najveće hrvatske naftne kompanije INA-e na upite kako komentiraju Vladinu odluku.

Iz Lukoila Croatia najavljuju da će svoju poslovnu odluku o politici cijena naftnih derivata u novonastalim okolnostima povećanja trošarina donijeti poslije uskrsnih blagdana.

Slično poručuju i iz Petrola u kojem kažu da odluku Vlade RH još proučavaju te da će odluku donijeti kada budu poznati svi izračuni.

Iako naftne kompanije za sada ne izlaze s konkretnijim podacima kako će 20 lipa po litri veće trošarine na benzine i dizelska goriva utjecati na cijene na njihovim benzinskim postajama, dosadašnja iskustva pokazuju da to u konačnici osjete građani kroz više cijene derivata.

Izmjenom Uredbe je trošarina na olovni benzin povećana sa 4.100 kuna na tisuću litara na 4.300 kuna, na bezolovni benzin s 3.460 kuna na 3.660 kuna, a na plinsko ulje za pogon sa 2.660 kuna na tisuću litara na 2.860 kuna.

Tim se povećanjem od 20 lipa po litri benzina i plinskog ulja za pogon (dizelskih goriva) do kraja ove godine očekuje povećanje prihoda državnog proračuna za oko 350 milijuna kuna, pa bi ukupni prihod od trošarina na energente u ovoj godini iznosio 6,94 milijarde kuna, procjenjuju u Vladi.

18.04.2014. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh