« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SSSH:

Poskupljenjem plina troškovi kućanstva porast će za 700 kuna godišnje

Iz SSSH poručuju da će plin, inače najjeftiniji fosilni izvor energije, postati luksuzni energent

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

SSSH

,

plin

U slučaju da plin iduće godine poskupi za 13 posto, kako je najavljeno u medijima, troškovi prosječnog kućanstva porast će za 700 do 750 kuna godišnje, upozorio je danas Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Tijekom posljednjih godina u Hrvatskoj se užurbano provodi plinifikacija s ciljem dovođenja plina u svako kućanstvo, a taj je energent promoviran kao najjeftiniji među fosilnim izvorima energije, ističe SSSH u priopćenju.

No, nakon poskupljenja početkom 2009. godine i najavljenog poskupljenja 2010., plin će postati luksuzni energent, ističe sindikat.

Značajan dio domaće potrošnje plina omogućen je iz domaćih izvora, te se u tom dijelu nadoknađuje razlika između prodajne i kupovne cijene plina.

Samo za osnovne troškove stanovanja prosječna obitelj mjesečno izdvaja 1.780 kuna, u čemu troškovi grijanja i struje iznose skoro trećinu.

Prosječno kućanstvo u kojem se grije i kuha na plin godišnje za taj energent izdvaja oko 3.600 kuna, prema sadašnjim cijenama prirodnog plina. U slučaju povećanja cijene troškovi će se povećati za 700 do 750 kuna godišnje, upozorava SSSH.

U tom slučaju troškovi režija za stanovanje premašit će dosad najskuplje troškove prehrane. Prema sindikalnoj košarici SSSH-a, današnja prosječna plaća pokriva samo 80 posto troškova košarice.

Rast cijena plina i struje zajedno ne bi smio biti veći od tri posto godišnje za sljedeće tri godine. U protivnom, cijene energenata će uzrokovati kolaps likvidnosti kućanstava, lančani pad kupovne moći i obveza otplate dugovanja (bankama), te rast inflacije, smatra SSSH. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 16:53:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh