« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci

Poskupile cigarete i plin

Plin skočio prosječno 20 posto, pozdrav iz Rovinja je kunu skuplji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

poskupljenje plina

,

poskupljenje cigareta

,

nova cijena cigareta

,

nova cijena plina

Hrvatski građani koji koriste prirodni plin od danas će ga plaćati u prosjeku 20 posto više, a poskupljuju, za jednu kunu, i cigarete. Cijena prirodnog plina za više od 600 tisuća kućanstava koja ga koriste skuplja je od oko 15 pa do gotovo 22 posto.

Zagrepčani tako od danas plin plaćaju po cijeni od 2,43 kune po prostornom metru, što je oko 17 posto više nego li do sada (2,08 kuna), kažu u Gradskoj plinari Zagreb koja na svom distribucijskom području plinom opskrbljuje oko 240 tisuća kućanstava.

Gradska plinara Zagreb, napominju u toj tvrtki, nije mijenjala svoje marže i troškove i poskupljenje je odraz povećanja cijene koju distributeri plaćaju Ini kao dobavljaču.

Naime, početkom prosinca Vlada je Ini odobrila povećanje dobavne cijene plina za 23,36 posto, sa 1,07 kuna na 1,32 kune po prostornom metru, te najavila da će cijena plina za kućanstva porasti za prosječno 20 posto.

Nakon što je početkom ovog tjedna u Narodnim novinama objavljena nova Odluka o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, prema kojem su cijene, bez PDV-a, u prosjeku više od oko 15 do 22 posto i lokalni su distributeri mogli utvrditi konačnu cijenu s PDV-om.

Tako su iz riječke tvrtke Energo najavili da od danas plin za kućanstva koja opskrbljuje taj distributer košta 2,64 kune po prostornom metru, ili 14,8 posto više u odnosu na prijašnjih 2,30 kuna.

Na pulskom području tvrtka Plinara Pula opskrbljuje plinom oko 11.500 domaćinstava koji od danas prirodni plin plaćaju 2,70 kuna po kubiku, gradski plin 2,46 kuna, a ispareni ukapljeni naftni plin 13,43 kune po prostornom metru.

Iako u postotku tvrtka HEP Plin iz Osijeka spada među one s višim postotnim povećanje, za oko 21,5 posto, taj distributer i nadalje ima jednu od najnižih cijena plina - nova je cijena za kućanstva 2,31 kunu po kubiku (do sada 1,90 kuna).

Svi distributeri plina s početkom ove godine idu i s očitanjima brojila, a i građane su pozvali da očitaju i dostave stanje svojih brojila.

Od danas su skuplje i cigarete koje dolaze u prodaju - Tvornica duhana Rovinj (TDR) je cigarete poskupila za jednu kunu po kutiji.

Razlog poskupljenju je novi trošarinski sustav, odnosno stupanje na snagu izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode kojim se uvodi europski trošarinski sustav oporezivanja cigareta.

Usklađivanje je predviđeno u dva koraka - od početka ove godine razlike se smanjuju za 50 posto, a u potpunosti bi se otklonile od početka 2010.

Duhanski su proizvodi u Hrvatskoj podijeljeni u tri skupine i svaka ima različite trošarine (do sada od 5,50 kuna po kutiji od 20 cigareta za skupinu A do 10,90 kuna za skupinu C), dok se sada uz trošarine u fiksnom iznosu, ali više ne po paketiću od 20 cigareta već na 1.000 komada cigareta, uvodi i proporcionalni porez u postotku maloprodajne cijene.

Tako od danas za cigarete u skupini A specifični posebni porez iznosi 175 kuna za 1.000 komada cigareta, 197,50 kuna za B i 310 kuna za skupinu C, a za sve tri skupine proporcionalni porez na maloprodajnu cijenu je isti i iznosi 30 posto.

Iz TDR-a su po donošenju tih izmjena najavili poskupljenje kutije cigareta za jednu kunu.

"TDR se zasad odlučio za minimalno povećanja cijena, iako bi zbog novog trošarinskog sustava to povećanje trebalo biti veće od tri kune po kutiji. Novo pak povećanje cijene, koje će zasigurno uslijediti, ne ovisi o nama već o novom trošarinskom sustavu", najavili su tada iz TDR-a. (hina/metro-portal)

 

01.01.2009. 11:44:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh