« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
EVO NAS ...

Portorikanci se odlučili za pripajanje SAD

Na četvrtom referendumu Portorikanci su odlučili postati 51. država SAD, potvrdu trebaju dati Senat i Kongres

Portoriko želi i formalno biti dio SAD
Portoriko želi i formalno biti dio SAD (Wikipedia)
Više o

SAD

,

referendum

,

Portoriko

,

51. država

Portorikanski birači u utorak su na referendumu odlučivali o budućem statusu svoje zemlje i odlučili su se za pridruživanje SAD-u kao 51. savezna država, pokazuju rezultati koje prenose američki mediji i BBC.

Taj karipski otok od 1898. u posjedu je Sjedinjenih Država. Ima status njezina vanjskog teritorija, a stanovnici imaju američka državljanstva i uporabi je američka valuta. Portorikanskom vanjskom i obrambenom politikom upravlja se iz Washingtona, a u ostalim pitanjima ima vlastitu upravu. Portorikanci ne glasaju na američkim izborima i nemaju svoje predstavnike u Kongresu.

Ovo je četvrti put da stanovnici Portorika glasaju o svom političkom statusu. Na prethodna tri, 1967., 1993. i 1998. odlučili su se za 'status quo'.

U utorak su ponovo izašli na referendum s dva pitanja. Prvo je bilo želite li zadržati postojeći status otoka, a drugo, ako to ne podržavaju, kakvu opciju žele - državnost u sklopu SAD-a, neovisnost ili status suverene zemlje u slobodnom savezu sa SAD-om (što je zapravo veća autonomija). Po podacima sa interenetske stranice portorikanskog izbornog povjerenstva, 54 posto birača na prvo je pitanje odgovorilo da žele promjenu. Među ponuđenim opcijama za promjenu statusa, u pridruženje SAD-u u statusu savezne države pobijedilo je sa 61 posto glasova. Odaziv na izbore bio je 80 posto.

Postane li Portoriko 51. savezna država, stanovnici će morati početi plaćati savezni porez, iz čega su trenutačno izuzeti, ali će i dobiti sva prava koja uživaju građani ostalih saveznih država.

Iako rezultat referenduma nije obvezujući za portorikansku vladu, očekuje se da će ona poštivati rezultate i zatražiti pridruženje SAD-u u ime svojih birača. Odobrenje za to moraju dati oba doma Kongresa, a predsjednik Barack Obama najavio je da će poštivati volju portorikanskih birača.

07.11.2012. 16:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh