« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
DOBRO JUTRO?!

Porezni obveznici ne bi smjeli sanirati banke

Europska središnja banka (ECB) smatra da bi Europska unija trebala usvojiti jedinstven pristup otpisu dugova banaka kako taj teret ne bi padao na leđa poreznih obveznika

ECB se privela svijesti
ECB se privela svijesti (Arhiva)
Više o

ECB

,

Europska središnja banka

,

sanacija banaka

Europska centralna banka očito je doživjela neku vrstu prosvjetljenja, jer njihova zadnja preporuka EU je upravo na toj razini - kažu da porezni obveznici ne bi smjeli sanirati banke koje su upale u probleme zbog pohlepnih menadžera.

Odgovarajuća europska direktiva trebala biti u cijelosti stupiti na snagu u siječnju iduće godine, no niz članica EUa, uključujući Njemačku, već je odlučio samostalno regulirati to pitanje.

Direktivom EU-a propisuje se da pojedini kreditori, poput vlasnika bankovnih obveznica s prvenstvom naplate, trebaju preuzeti na svoja leđa teret potpore posrnulom zajmodavcu, čime štite porezne obveznike od takvih financijskih tereta.

U mišljenju o nacrtu njemačkog zakona, ECB je u utorak upozorio da različiti propisi u pojedinim zemljama o statusu neosiguranih bankovnih obveznica s višim prioritetom naplate stvaraju nesigurnost.

'Zajednički okvir na razini Unije o stupnjevima prioritetne naplate neosiguranih bankovnih obveznica s prioritetom naplate mogao bi pomoći da se izbjegne fragmentacija tržišta unutar Unije za te instrumente i da se izbjegne dodatno usložnjavanje zadaća ECB-a na području monetarne politike i na području supervizije', poručuju iz banke.

Njemački nacrt zakona de facto propisuje niži stupanj naplate za određene kategorije neosiguranih obveznica s višim prioritetom naplate u odnosu na ostale kategorije dužničkih papira s višim prioritetom naplate, poput međubankovnih i korporativnih depozita i instrumenata tržišta novca.

U ECB-u se slažu da bi se time olakšala likvidacija posrnule banke i otklonilo 'implicitno državno jamstvo' za taj dug, u duhu europske direktive o sanaciji i likvidaciji banaka. Upozoravaju ipak na još uvijek prisutnu značajnu neizvjesnost u pogledu statusa duga izdanog prema zakonima zemalja izvan Europskog ekonomskog područja.

09.09.2015. 12:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh