« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
SRAMOTA

Građani pojma nemaju kako se troši njihov novac

Vlada se ponaša kao pijani milijunaš, trubi na sve strane kako je uredila državu, a transparentnost proračuna niža je nego u - Bangladešu?!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

državni proračun

,

transparentnost

,

trošenje proračuna

,

indeks otvorenosti proračuna

Indeks otvorenosti proračuna za 2015. godinu za Hrvatsku iznosi 53 boda, što je osam bodova lošiji rezultat nego u prethodnom istraživanju i ukazuje kako je nužno poboljšati kvalitetu i dostupnost podataka o državnom proračunu, objavio je Institut za javne financije (IJF) prenoseći u četvrtak objavljeno izvješće neprofitne organizacije International Budget Partnership (IBP)

U osvrtu 'Otvorenost državnog proračuna - pogoršanje kvalitete i opsežnosti informacija o državnim prihodima i rashodima' Mihaela Bronić i Ivica Urban s IJF-a navode kako je indeks otvorenosti proračuna 2015. rezultat petog kruga IBP-ovog istraživanja (od 2006. se provodi svake dvije godine).

Indeks za 2015. izračunat je za 102 države na temelju podataka iz 2012. i 2014. godine, a računa se na temelju 109 pitanja iz upitnika kojim se istražuje objavljuje li državna vlast osam ključnih proračunskih dokumenata i koliko su opsežne informacije objavljene u tim dokumentima.

Indeks može iznositi od nula do sto bodova, a ove su godine najbolji rezultat postigli Novi Zeland (88 bodova), Švedska (87 bodova), Južna Afrika (86 bodova), Norveška (84 boda) i Sjedinjene Američke Države (81 bod), dok su najlošiji Katar i Saudijska Arabija (s nula bodova).

Prosječna vrijednost indeksa za 2015. iznosila je 45, što znači da je građanima analiziranih država u prosjeku dostupno samo 45 posto traženih informacija o državnim prihodima i rashodima u ključnim proračunskim dokumentima.

11.09.2015. 09:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh