« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
EH, DA ...

Porezna reforma - što poskupljuje, a što pojeftinjuje

Smanjenje stopa PDV-a na desetak izabranih proizvoda i usluga od 1. siječnja iduće godine neće se bitnije odraziti na standard onih građana koji glavninu prihoda troše na hranu, odijevanje, školovanje i komunalije

Neke će promjene ugroziti kućne budžete
Neke će promjene ugroziti kućne budžete (Arhiva)
Više o

nove cijene

,

porezna reforma

,

promjena PDV-a

Porezna reforma donijet će velike promjene u određenim segmentima života, pa će tako primjerice cijene proizvoda i usluga iz komunalnih gospodarskih branši ostati iste, izuzev odvoza smeća koji bi na godišnjoj razini u kućnim budžetima trebao ostaviti šezdesetak kuna više.

Vlada je zamislila da bi smanjenje PDV-a na isporuku električne energije trebalo imati kumulativni učinak na sve cijene svih drugih proizvoda i usluga, jer su troškovi struje uračunati u gotovo svaku robu. No, nije realno očekivati da će, primjerice, pekari makar i simbolično smanjiti cijene kruha i ostalih proizvoda zbog nižih cijena struje.

Pa kad bi to i učinili, ostaje pitanje bi li trgovci slijedili njihov primjer u formiranju maloprodajne cijene pekarskih proizvoda.

Na standard građana, odnosno na njihove račune za struju, povoljno će utjecati smanjenje PDV-a na isporuku električne energije. Godišnje bi kućanstva koja imaju prosječnu godišnju potrošnju struje mogla kroz smanjeni PDV poboljšati svoje budžete za petstotinjak kuna.

Tako ušteđen novac, međutim, vjerojatno će potrošiti u kafićima, restoranima i u kinima kroz povećani PDV na ugostiteljstvo i kinoulaznice. Očekivano je da vlasnici kafića neće propustiti povećanje PDV-a s 13 na 25 posto "provući" kroz svoje cijene, kao ni vlasnici restorana.

Slaba je pri svemu tome utjeha što će cijene pogrebnih usluga u idućoj godini biti osjetno manje, ako se pogrebnici uopće odluče na prilagođavanje cijena smanjenom PDV-u. Za razliku od dobavljača struje koji nakon promjene stope PDV-a na svoje usluge ne mogu izbjeći formiranje novih cijena, poduzetnici u drugim branšama, gdje djeluje "nevidljiva ruka tržišta" ničim nisu obvezani korigirati svoje cijene, već samo unijeti novu poreznu stopu u račune

30.10.2016. 14:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh