« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
HMM

Porezna reforma počinje 1. listopada

Jedina dvojba mjerodavnih u Ministarstvu financija je tehničke prirode - mogu li poslodavci u mjesec dana prilagoditi sustav novom obračunu plaća

Možda i upali
Možda i upali (Arhiva)
Više o

porezna reforma

Od 1. listopada kreće mini porezna reforma. Vlada će smanjiti porezni pritisak na plaće. Premijer Zoran Milanović je odlučio ispraviti loš potez svoje vlade i o tome je izvijestio članove predsjedništva SDP-a koje je danas održalo sjednicu na Iblerovom trgu.

Vlada planira odluku donijeti u rujnu, a primjena bi krenula od 1. listopada. Jedina dvojba mjerodavnih u Ministarstvu financija je tehničke prirode - mogu li poslodavci u mjesec dana prilagoditi sustav novom obračunu plaća.  

Najava većih plaća - kao rijetko kad - ujedinila je sindikate i poslodavce. Odobravaju mjeru, smatraju da će porezno rasterećenje pomoći osiromašenim kućnim budžetima. Međutim, u HUP-u nisu zadovoljni najavom uvođenja poreza na reinvestiranu dobit - mjerom koja bi nadoknadila manjak u proračunu zbog poreznog rasterećenja. Iako se upozorava da bi plaće rasle samo onima koji su ih ugovorili u bruto iznosu - sindikati nisu zabrinuti.

Najave po kojima Vlada namjerava smanjiti poreznu represiju na građane kako bi povećala potrošnju, naišle su na suprotne reakcije sindikata, od kojih neki smatraju da to ukazuje na promjenu smjera u politici, dok drugi drže da simbolični pomaci u porezu na dohodak neće bitno poboljšati standard građana.

21.08.2014. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh