« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DRUKČIJI POTENCIJAL

Popijač: Brodogradnja mora doživjeti ozbiljne promjene

Ministar gospodarstva kaže da se promjene moraju dogoditi kako bi hrvatska brodogradnja bila konkurentna, a tu ocjenu daje i Europska komisija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

Europska komisija

,

Ozren Matijašević

,

privatizacija brodogradilišta

,

hrvatska brodogradnja

,

Đuro Popijač

,

Angela Filote

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas kako postoji suglasje da hrvatska brodogradnja "mora doživjeti ozbiljne organizacijske, tehnološke i u manjoj mjeri kadrovske promjene da bi bila konkurentna na svjetskom tržištu".

Ministar je to rekao nakon današnjeg sastanka u Splitu s predstavnicima sindikata koja djeluju u brodogradilištima.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izvijestio je da su predstavnici sindikata svih domaćih brodogradilišta predviđenih za prodaju poduprli jučerašnju odluku Vlade da se natječajni rok za drugi krug privatizacije brodogradilišta produži za mjesec dana.

Ministar Popijač je kazao kako jednomjesečno produženje natječaja potencijalnim kupcima omogućava dodatno vrijeme za stjecanje uvida u stanje u brodogradilištima.

"Nitko nikomu ništa ne garantira", istaknuo je ministar Popijač naglasivši da se u vezi brodogradilišta radi o "procesu restrukturiranja uz privatizaciju, što je jedan od modela restruktuiranja, ali ne jedini".

"Mi ne možemo hrvatsku brodogradnju vječito obilježavati epitetima nesposobnosti i tereta, i držimo da je hrvatska brodogradnja veliki potencijal, ali drugačiji no do sada", kazao je Popijač.

EK: Brodogradilišta moraju biti konkurentna

Europska komisija, pak, ne želi nagađati kad bi Hrvatska mogla početi pregovore u poglavlju Tržišno natjecanje i ne želi govoriti o alternativinom planu propadne li drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta te ističe kako očekuje da ta brodogradilišta na kraju procesa, kad Hrvatska uđe u EU, budu konkurentna i ekonomski održiva, izjavila je u petak glasnogovornica za proširenje Angela Filote.

Na pitanje razmišlja li EK o planu B ako propadne drugi natječaj za privatizaciju, Filote je rekla da "ne govorimo o planu B, nego o tome da se propisi o državnim potporama trebaju korektno primjenjivati".

"Jasno je da Hrvatska treba primjenjivati europske zakone o državnim potporama. Ti zakoni su sada i hrvatski zakoni i zato od Hrvatske očekujemo da ih u potpunosti provodi i osigura da nema nezakonitih potpora", dodala je Filote, glasnogovornica povjerenika Štefana Fuelea.

Prije odluke o produljenju roka za predaju ponuda, EU je potkraj ožujka pozvao hrvatsku vladu da dostavi svoje pregovaračko stajalište, što je Hrvatska odmah i učinila. Taj poziv znači kako EU ocjenjuje da je Hrvatska ispunila sva mjerila za otvaranje toga poglavlja. Da bi se pregovori u tom poglavlju otvorili, i EU mora donijeti svoje zajedničko pregovaračko stajalište, a EK upravo izrađuje njegov nacrt, koje na kraju prihvaćaju zemlje članice. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 18:51:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh