« Film
objavljeno prije 7 mjeseci i 19 dana
MOSTRA

'Poor Things' najbolji film Mostre

Film "Poor Things", gotička drama natopljena scenama seksa čiju režiju potpisuje Yorgos Lanthimos, pobjednik je ovogodišnjeg FF u Veneciji, najbolja glumica je Cailee Spaen, a najbolji glumac Peter Sarsgaard

(Arhiva)
Više o

Filmski festival u Veneciji

,

Mostra

,

Zlatni lav

Titulu najbolje ženske i muške uloge ponijeli su američki glumci.

Cailee Spaeny osvojila je Copa Volpi za ulogu bivše žene kralja rocka Elvisa Presleya u filmu "Priscilla".

Peter Sarsgaard proglašen je najboljim glumcem za ulogu u brutalnoj obiteljskoj drami "Memory" (Sjećanje).

Srebrnog lava osvojio je film "Evil Does Not Exist" (Zlo ne postoji), zagonetna ruralna drama koju je režirao Japanac Ryusuke Hamaguchi.

Subotnja svečanost zatvaranja Venecijanskog filmskog festivala okrunila je 11 dana dug filmski maraton koji ove godine nije bio popraćen uobičajenim defileom filmskih zvijezda koje zbog dugotrajnog štrajka glumaca u Hollywodu nisu došle promovirati svoja ostvarenja.

Glumci i scenaristi traže da streaming servisi i filmski studiji poboljšaju njihove ugovore i ograniče korištenje umjetne inteligencije (IA).

Primajući nagradu glumac Sarsgaard upozorio je upravo na tu prijetnju upozorivši da AI mora biti obuzdan jer će posljedice biti goleme daleko veće od filmske industrije Hollywooda.

"Cijelo iskustvo ljudskog života bit će predano u ruke stroja i osam milijardera koji ih posjeduju. Dakle, ako izgubimo ovu bitku u štrajku, naša industrija bit će tek prva koja će pasti", rekao je.

Među drugim nagradama ističu se posebna nagrada za film "Green Border" (Zelena granica), vrlo težak film o migrantima blokiranima na poljsko-bjeloruskoj granici u režiji Poljakinje Agnieszke Holland.

Najbolji redatelj je Talijan Matteo Garrone za film "Me Captain" (Ja kapetan), još jedan dirljiv film o migrantima koji prati tinejdžere iz Senegala dok prolaze afričkim tlom u nadi da će stići do Europe. Mlada zvijezda filma Seydou Sarr dobitnik je nagrade za najboljeg mladog glumca/glumicu.

Nagradu na najbolji scenarij osvojili su Guillermo Calderon i Pablo Larrain za skript "El Conde" (Grof), satirički film o čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu.

10.09.2023. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh