« Film
objavljeno prije 7 mjeseci i 19 dana
FILMOVI

Kriminalistički film 'Smrt djevojčice sa žigicama' od 14. rujna u kinima

Uoči kinodistribucije, film će 12. rujna u Zagrebu imati gala premijeru u kinu Cineplexx City Center One East

Smrt djevojčice sa žigicama
Smrt djevojčice sa žigicama (Arhiva)
Više o

film

,

Goran Kulenović

,

„Smrt djevojčice sa žigicama“

Kriminalistički film „Smrt djevojčice sa žigicama" redatelja Gorana Kulenovića te producenata Ivora Hadžiabdića i Antuna Bahata od 14. rujna kreće s prikazivanjem u hrvatskim kinima i multipleksima. Uoči kinodistribucije, film će 12. rujna u Zagrebu imati gala premijeru u kinu Cineplexx City Center One East.

Sniman na Rabu, film „Smrt djevojčice sa žigicama", koji je do sada izazvao veliku pažnju publike na festivalima u Puli, Sarajevu i Rabu, temelji se na istoimenom hit romanu Zorana Ferića, koji je s Kulenovićem i napisao scenarij za uzbudljivi krimić o ubojstvu lokalne prostitutke na malom otoku.

„Kao autor sam odrastao na žanrovskom filmu za kojeg smatram da je obično zabavniji i napetiji za gledanje, a da - ako je vrhunski napravljen - ne mora biti ništa manje 'dubok' ili slojevit od nekog art filma, odnosno nekog filma koji nema tako čvrstu narativnu strukturu. I zato mi je bilo bitno da 'Smrt djevojčice sa žigicama' postavimo ponajprije kao žanrovski film, a i Feriću se - na moju sreću - ta ideja odmah dopala", izjavio je Goran Kulenović uoči distribucije filma u kina.

 

Napeta priča filma prati patologa Feru (Ozren Grabarić), svježe rastavljenog 40-godišnjaka, koji dolazi u otočni grad kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svojeg prijatelja iz djetinjstva. Njegov se dolazak poklopi s brojnim čudnim stvarima koje se događaju na otoku: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, a vrhunac je ubojstvo „djevojčice sa žigicama" - rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Iako nevoljko, Fero uz prijatelja, policijskog inspektora Mungosa (Goran Navojec), biva uvučen u istragu zločina te i sam pokušava doći do odgovora - tko je ubojica?

Veliki glumački ansambl predvodi Ozren Grabarić, a uz njega su u filmu i Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Iva Babić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Sanja Milardović, Elma Juković, Admir Šehović, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Dominik Dolenec, Danijela Evđenić, Martin Stević i Darko Stazić te Voja Brajović u ulozi pjesnika Bobe.

Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenografkinja Veronika Radman, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Sanja Hrstić, dizajner zvuka Ivan Zelić, a kompozitor Dubravko Robić.

„Smrt djevojčice sa žigicama" prvi je dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije te Mirsad Purivatra iz Produkcije „2006".

Film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo i Hrvatska radiotelevizija (HRT).

10.09.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh