« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
EKOLOŠKA KATASTROFA

Ponovno ugrožena jedna od najljepših novozelandskih plaža

Na liberijskom brodu koji se nasukao blizu plaže počele su se stvarati pukotine u trupu te postoji opasnost od curenja nafte u more

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

Novi Zeland

,

ekološka katastrofa

,

zaštita okoliša

Nakon što su se na nasukanom teretnom brodu čiji je kapetan uhićen pojavile nove pukotine, stručnjaci procjenjuju da postoji povećana opasnost od izlijevanja nafte velikih razmjera u jednom od najljepših zaljeva na Novom Zelandu, prenosi Hina.

"Uočili smo pukotine na trupu broda. Ne možemo isključiti opasnost od puknuća broda, pratimo to izbliza", izjavio je novozelandski premijer John Key pred novinarima u srijedu, tjedan dana nakon nasukavanja teretnog broda Rena u vodama ispred Taurange, na Sjevernom otoku.

"Volio bih da brod ne izbacuje naftu u čiste vode Novog Zelanda. Ali upravo je to slučaj i moramo sanirati tu situaciju", dodao je on, dok je već nekoliko plaža u zaljevu zagađeno.

Kapetan Rene, broda s liberijskom zastavom, uhićen je zbog opasne plovidbe i priveden na sud u Taurangi pod visokom policijskom zaštitom, objavile su vlasti.

Na zahtjev njegova odvjetnika koji strahuje da bi "javnost mogla uzeti pravdu u svoje ruke", pravosuđe je naredilo medijima da ne objavljuje ni njegovu fotografiju niti ime.

Pušten na slobodu uz jamčevinu, morat će se pojaviti na sudu 19. listopada. Prijeti mu novčana kazna od najmanje 10.000 novozelandskih dolara (5700 eura) te najviše godinu dana zatvora.

Ministar okoliša Nick Smith izjavio je prethodnog dana da se radi o "najgoroj pomorskoj ekološkoj katastrofi koju je doživio Novi Zeland".

12.10.2011. 09:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh