« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
GUŽVA

Do kraja desetljeća više od 100 milijuna Kineza seli u gradove

Broj stanovnika kineskih gradova trebao bi se do 2020. popeti na 800 milijuna, što će dodatno gospodarski i ekološki opteretiti ionako pretrpane gradske sredine

Više o

Kina

,

urbanistički plan

,

urbanizacija

,

migracije

Neviđen val iseljavanja iz ruralnih u gradska područja u Kini nastavit će se i u sljedećim desetljećima, a samo do 2020. godine broj gradskog stanovništva u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu povećat će se za golemih 100 milijuna ljudi, piše Hina.

Broj stanovnika kineskih gradova trebao bi se do 2020. popeti na 800 milijuna, a 2010. bilo ih je 666 milijuna, predviđa vladino izvješće čije su dijelove u nedjelju prenijela neka glasila.

Danas gotovo polovica od 1,34 milijarde Kineza živi u gradu, a prije 30 godina u gradu je živio tek svaki peti stanovnik. Ubrzani ritam širenja gradova potaknuo je, među ostalim, kolosalne potrebe što se tiče infrastrukture, prijevoza, energije i pročišćavanja voda.

Ta brza urbanizacija stvara napetost u društvu, budući da kineski seljaci koji dosele u grad ne uživaju ista prava, napose kada je riječ o socijalnim pravima, zdravstvu i školovanju, kao oni koji imaju status građana.

Stanje je osobito zategnuto na područjima gdje migranti čine velik dio, ako ne i većinu stanovništva.

Predviđanja rasta gradske populacije temelje se na anketi provedenoj lani među "privremenom populacijom" migranata u 106 kineskih gradova.

Migranti se nerijetko sučeljavaju s velikim gospodarskim teškoćama koje je nedavno pogoršala visoka inflacija.

Svaka peta obitelj migranata troši više nego što zaradi, po anketi, dok manje od polovine njih ima zdravstveno osiguranje i izdvaja novac za buduću mirovinu.

10.10.2011. 12:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh