« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KOJA PRAVILA!

Ponovno nije izabran glavni ravnatelj HRT-a

POGLEDAJTE VIDEO - Josip Popovac i i Duško Radić dobili su jednak broja glasova, pa se farsa biranja ravnatelja opet mora ponoviti

(Drago Sopta/Cropix/Infopunkt)
Više o

Programsko vijeće

,

Josip Popovac

,

glavni ravnatelj HRT

,

Duško Radić

Programsko vijeće HRT-a danas ponovno nije izabralo novog glavnog ravnatelja javne radiotelevizije jer nitko od 18 kandidata nije dobio potreban broj glasova.

Za imenovanje je bila potrebna dvotrećinska većina, tj. osam glasova članova vijeća.

Nakon prvog kruga tajnog glasovanja, od 18 kandidata u igri su ostali v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac koji je dobio pet glasova, direktor programa Hrvatskog radija Duško Radić koji je dobio dva glasa te pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a Damir Šimunović, urednik na HTV-u Goran Rotim i redatelj Jakov Sedlar koji su dobili po jedan glas.

U drugom krugu Popovac je dobio pet, Radić tri, a Sedlar jedan glas dok je jedan listić bio nevažeći. U završnicu su, nakon još jednog kruga glasovanja u kojem je s najmanjim brojem glasova ispao Sedlar, ušli Popovac i Radić.

U završnom, četvrtom krugu glasovanja, obojica su dobila po pet glasova članova vijeća, pa se prema postojećim pravilima glasovanja, ako dva kandidata dobiju isti broj glasova, ponavlja natječaj za novog glavnog ravnatelja HRT-a.

Programsko vijeće HRT-a donijelo je odluku o raspisivanju novog natječaja koji će se u javnim glasilima objaviti nakon što vijeće promijeni pravila o načinu izbora ravnatelja kako bi se izbjegle ovakve i slične situacije.

Novi natječaj će biti otvoren 15 dana. Do tada će tu dužnost nastaviti obnašati Josip Popovac koji je lani u prosincu imenovan vršiteljem dužnosti, nakon razrješenja Vanje Sutlića. Privremeni ravnatelj HRT može voditi najdulje šest mjeseci.

Poništenje natječaja znači da će se iz džepa poreznih obveznika ''izbiti'' novih stotinjak tisuća kuna koliko košta raspisivanje novog natječaja, a pomalo nevjerojatno zvuči činjenica da je ova cijela situacija članovima vijeća smiješna.

Anja Šovagović Despot rekla je kako su svi oni preuzeli na sebe odgovornost da ravnatelja jednog dana moraju izabrati te da na bilo kakve konzultacije iza zatvorenih vrata ne pristaje.

Neki članovi vijeća (Hašim Bahtijari) izjavili su tek sada kako su spremni na javni razgovor o kandidatima za ravnatelja. Dakle, tek nakon što je poništen već drugi natječaj...

Zvonko Milas, predsjednik Programskog vijeća, izjavio je pak kako je spreman na sebe preuzeti odgovornost ako se novi ravnatelj ne izabere, ali misli da situacija i nije tako strašna. (hina/metro-portal/Infopunkt)

22.03.2010. 19:46:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh