« Film
objavljeno prije 14 godina
MALO SVIJETLIH TOČAKA

"Pomrčina" je dosad najlošiji nastavak "Sumrak" sage

Njujorški pisac Ned Ehrbar ocjenio je treći nastavak "Sumrak" sage ocjenom 2,5 od maksimalnih pet; najviše pohvala dobila Kristen Stewart

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kristen Stewart

,

Taylor Lautner

,

Sumrak Mladi mjesec

,

sumrak saga

,

Pomrčina

,

Walter Breuning

Treći film u serijalu „Sumrak" - od eventualnih pet - je, priča se, najbolji do sad, ali to su isprazne pohvale ako se zaista uzmu u obzir prva dva nastavka, „Sumrak" i „ Mladi mjesec". Kontinuirani rad i trud glavnih glumaca u svojim, sada već ikonskim ulogama, kao i kamera novog redatelja Davida Sladea, učinili su od „Pomrčine" znatan napredak, ali film je ogoljen od svojeg izvornog materijala. Pouka iz toga je da se radom ne stiže uvijek do savršenstva već katkada samo do prosječnosti.

>> U pripremi četvrti filmski nastavak "Sumraka"

No to nije Sladeova pogreška. On je dao najbolje od sebe dodavši filmu čak i scene brutalnih obezglavljivanja iako bez krvi obziorm da su ti vampiri etiketirani oznakom PG 13 (Preporučuje se strogi nadzor roditelja, jer materijal možda nije prigodan za djecu mlađu od 13 godina).  Pod prijetnjom rastuće vojske novorođenih vampira (koji su, kako je rečeno, još opakiji), koji se okupljaju kako bi oduzeli život sanjive Belle (Kristen Stewart), druga dva kuta ljubavnog trokuta, vampir Edward (Robert Pattinson) i 'vuko-dječak' Jacob (Taylor Lautner), moraju se pokušati slagati i uvjeriti svoje zajednice da djeluju skupa. Sve dok za to vrijeme Bella i Edward raspravljaju o njenoj životnoj odluci koju je donijela pred kraj posljednjeg nastavka - da postane vampirica - što je, dakle, protuteža dramatičnim napetostima u samom filmu.

>> "Pomrčina" prikazana u SAD-u

Nekoliko je svijetlih točaka, uključujući dio nažalost prekratkih diverzija u prošla zbivanja vampirskog para Cullen, točnije Rosalie (Nikki Reed) i Japsera (Jackson Rathbone). Ove vinjete (u književnom smislu kratke impresionističke scene koje naglašavaju određeni trenutak, likove, ideju ili okruženje, op. a.) samo povećavaju uzbuđenje i sugeriraju da ćete gledati bolji film. Ali nažalost prebrzo prolaze. Također valja napomenuti i ovo - jasno je da je Stewart potajno napravila impresivan posao u ulaženju u ulogu Belle. Dok će neki otpisati njenu izvedbu kao napola budnom, ona u stvari pokazuje zapanjujuću suzdržanost, sve s ciljem da izbjegne stanje u kojem bi dijalozi imali onaj pretjerani ljubavno-romanski karakter. Kad bi još Taylor Lautner imao takve vještine.

Od pet mogućih zvjezdica, autor članka filmu daje tek 2,5.

Piše: Ned Ehrbar/Metro World News
29.06.2010. 16:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh