« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
TEŠKO STANJE

Pomažu do granica svojih mogućnosti

U Sloveniji na granici s Austrijom volonteri pomažu izbjeglicama do iscrpljenosti. Ali, ponekad je izbjeglički logor potpuno prazan

Teško je volonterima u Sloveniji
Teško je volonterima u Sloveniji (DW)
Više o

Slovenija

,

izbjeglice

Teški, sladunjavi miris obaspe čovjeka kad zakorači u šator. Prazne vrećice mlijeka, otvorene kutije keksa stoje na poljskim ležajevima, pored njih na podu upotrebljene pelene. U šator stane 400 ljudi, ali sada je on prazan. U slovenskom Šentilju volonteri u ranim jutarnjim satima čiste šator. Još nisu stigli autobusi s novim migrantima. Pomagači žurno pune plastične vreće, površno brišu ležajeve.

"Da, puno je smeća. Ali, ono što ljudi vani ne znaju: izbjeglicama se iznenada kaže: sad je granica otvorena, imate dvije minute", objašnjava jedna volonterka slovenske nevladine organizacije Slovenska filantropija. Njezini članovi se se već danima u smjenama od po 12 sati brinu za ljude koji ovamo dođu. Taj rad iscrpljuje. Na duži rok oni ne bi mogli izdržati takav radni ritam, upozorava predsjednik mariborskog ogranka Crvenoga križa Alojz Kovačič.

Dnevno jedan topli obrok

Tri puta na dan migranti dobivaju hranu, dva puta hladnu, a u 13 sati topli obrok, potvrđuje Kovačič. Stalno ima organizacijskih poteškoća. "U jednom trenutku imamo 3.000 gladnih ljudi, a onda se logor opet isprazni, navečer stižu novi migranti. Može se dogoditi da mnogi promaše topli obrok."

Odmah pored mjesta na kojemu se izdaje odjeća volonteri su postavili oglasnu ploču. Na njoj piše "Spajanje obitelji" na engleskom, arapskom i slovenskom. Ismail pokazuje fotografiju mlade žene. To je njegova sestra, izgubio ju je na hrvatsko-slovenskoj granici. Jedna volonterka ga moli da svoje ime napiše na jednu listu pa će oni pitati hrvatske vlasti imaju li informacije o toj osobi.

Slovenija ima obzira prema Austriji

Među izbjeglicama se širi jedna loša vijest. Osjeća se nezadovoljstvo. Granica je zatvorena, Austrijanci više ne puštaju nikoga, dovikuju si međusobno migranti. Ne mogu vjerovati, cijeloga dana se pješice moglo preko granice. Jednu ženu s tek rođenom bebom Austrijanci još propuštaju, a onda nekoliko sati nema prelaska granice.

"Ne želimo našim austrijskim kolegama činiti ono što nama čine Hrvati", kaže glasnogovornik policije Miran Šadl opisujući napetu situaciju između susjednih država. "Ako nam Austrijanci kažu stop, trebamo stanku, mi se toga držimo." Problem s Hrvatskom je i to što ta zemlja ilegalno izbjeglice pušta na zelenoj granici, kaže Šadl. On onda mora redovito slati svoje ljude po poljima da skupljaju izbjeglice.

Hladno je postalo u Šentilju. Tako hladno da slovenski policajci puštaju malu djecu da uđu u njihov auto kako bi se ugrijala. A onda natrag u šator. Iz njihovih očiju je nakratko nestala tuga. Samo je neugodni miris u šatoru ostao.

Piše: Catherine Martens/DW
24.10.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh