« Televizija
objavljeno prije 7 mjeseci i 14 dana
HBO MAX

Poljske molitve na HBO Maxu

Novi poljski HBO Original dokumentarni film „Poljske molitve“ (Polish Prayers) od danas je dostupan na HBO Max streaming platformi

Poljske molitve
Poljske molitve (Arhiva)
Više o

HBO Max

,

Poljske molitve

Mladi Antek je tradicionalni katolik, konzervativnih nazora, no kad se zaljubi počinje preispitivati svoja uvjerenja - najprije zabranu predbračnih odnosa, a na kraju i postojanje Boga. Odrastao je u religioznoj desničarskoj obitelji u suvremenoj Poljskoj. Katoličanstvo, nacionalizam, a pogotovo celibat određuju njegov svijet.

Redateljica Hanka Nobis i njen tim nekoliko su godina pratili njega, njegove prijatelje i obitelj. Ona vidi Anteka kako uživa u svojoj sve većoj moći unutar Bratstva, male grupe istomišljenika i pojavu njegovih sumnji na putu koji je odabrao.

„Namjera mi je bila napraviti film koji će pokazati mnoga lica desnog radikalizma i prezentirati informacije otvorenog srca. Prvi korak do promjene je razumijevanje, a ako obje strane nastave širiti pojednostavljenu priču o drugoj, promjena može trajati jako dugo.", izjavila je redateljica Hanka Nobis.

"Film je ispričan kroz život mladića koji je na putu da postane vođa ultrakonzervativne katoličke skupine pod nazivom Bratstvo. U trenutku kad treba biti promaknut, on počinje preispitivati moralna načela za koja se borio godinama. Kada sam upoznala Anteka bilo mi je jasno da je on povrijeđen i da je duboko u sebi vrlo osjećajan čovjek. To je odlučio sakriti odvajajući se od svojih emocija i sljedeći pravila koja je postavila njegova obitelj glede vjere, a posebno arhetipskog pogleda na muževnost. Kad se pridruži Bratstvu, njegovi stavovi postaju još radikalniji, ali tada se događa traumatičan osobni događaj - roditelji mu se rastaju. Anteku je trebalo dosta vremena da to prihvati. Dugo smo snimali i sprijateljila sam se sa svojim likovima. Zahvalna sam što im je njihov razvoj omogućio da mi se otvore. Bila sam s njim dok je upoznavao žene koje su ga pratile na njegovom putovanju i bili smo zajedno u mnogim situacijama tijekom njegovih oklijevanja oko Bratstva." , dodala je Hanka Nobis.

16.09.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh