« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
KOJI TO ŽELE

Poljoprivredne poticaje će isplatiti banke

POGLEDAJTE VIDEO - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković kaže da su banke zainteresirane za isplatu 205 milijuna kuna duga

Petar Čobanković poljoprivredni poticaji
Petar Čobanković poljoprivredni poticaji (Ranko Šuvar/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

poljoprivreda

,

Petar Čobanković

,

seljaci

,

poljoprivredni poticaji

,

poticaji

,

31. ožujka

Banke su zainteresirane za isplatu 205 milijuna kuna poljoprivrednih poticaja iz 2008. godine što prije, kao i za isplatu investicijskih potpora za 2011. i 2012. godinu svim poljoprivrednicima koji to žele, izjavio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon susreta s predstavnicima deset banaka.

Pojasnio je da je odnos s bankom poslovna stvar svakog poljoprivrednika, te da će se država držati sporazuma iz Đakova, koji predviđa isplatu zaostataka iz 2008. do kraja lipnja iduće godine.

Čobanković je ocijenio da će i ostale banke prihvatiti posao s isplatama poljoprivrednicima, koji će se morati odlučiti s kojom će bankom sklopiti ugovor. Banke se neće smjeti međusobno dogovarati o uvjetima isplate, ali za njih nema rizika, naglasio je Čobanković te dodao da ne žele ništa diktirati poljoprivrednicima, nego im samo ponuditi novu mogućnost da prije dođu do svog novca.

>> Čobanković: Seljaci nemaju razloga za prosvjede, daje im se previše pozornosti

Između ostalog je rekao da je spreman dati ostavku ako većina od 194.256 registriranih poljoprivrednika nije zadovoljna s njegovim radom. "Nisam se rodio kao ministar, ne moram vječno biti ministar", izjavio je Čobanković.

Dodao je da približno 103.000 poljoprivrednika ostvaruje pravo na određene naknade, te rekao novinarima neka utvrde koliko poljoprivrednika prosvjeduje.

Radi se o jednoj grupaciji poljoprivrednika, čiji značaj i pravo na mirne prosvjede, nikako ne želim dovesti u pitanje, naglasio je Čobanković.

Kosor se nada rješenjima

Premijerka Jadranka Kosor također se nada rješenju problema s poljoprivrdenicima.

"I sad sam se upravo sastala s nekima od predstavnika udruga seljaka i imali smo odlične razgovore", rekla je premijerka novinarima koje je zanimalo hoće li se u Banskim dvorima primiti predstavnike seljaka.

"Kao što znate, s njima razgovara ministar poljoprivrede... nakon toga ćemo se ministar i ja naći s ostalim suradnicima u vladi'', rekla je Kosor.

Premijerka je komentirala i izvješće MMF-a, koji je pohvalio vladin Program gospodarskog oporavka, ali i dao neke preporuke, poput smanjenja javne potrošnje i parafiskalnih nameta. Istaknula je da je vlada napravila puno upravo na smanjenju neporeznih davanja. Podsjetila je da je vlada smanjila neke namete, vezane uz doprinose za vode, šume, spomeničku rentu i neke druge.

"Činimo sve što je moguće da bismo olakšali gospodarstvu, a ja sam vrlo zadovoljna jer je i na početku, nakon samog predstavljanja mjera gospodarskog oporavka, taj program odlično ocijenio i MMF i Svjetska banka, ali i HNB i mnoge druge institucije, pa i Gospodarsko-socijalno vijeće", naglasila je. (hina/Infopunkt/metro-portal)

23.06.2010. 13:18:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh