« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NEZADOVOLJSTVO

Poljaci na ulicama zbog mirovinske reforme

Tisuće Poljaka izašlo je na ulice Varšave kako bi izrazili nezadovoljstvo vladinim prijedlogom da se odlazak u mirovinu pomakne sa 65 na 67 godina

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Poljska

,

mirovina

,

Varšava

,

mirovinska reforma

Oko 10 tisuća ljudi demonstriralo je u petak, prema procjenama policije, ispred sjedišta poljskog parlamenta u Varšavi zbog prijedloga vlade da se odlazak u mirovinu pomakne sa 65 na 67 godina, javlja Hina.

Okupljeni na poziv sindikata Solidarnost, demonstranti su tražili nacionalni referendum o tom pitanju, u trenutku dok je donji dom parlamenta raspravljao o reformi mirovinskog sustava.

Trenutačno u Poljskoj žene idu u mirovinu sa 60 a muškarci sa 65 godina, dok bi se prema novom zakonu u mirovinu išlo sa 67 godina. Prema prijedlogu poljske vlade, odlazak u mirovinu progresivno bi se pomicao od 2013. za muškarce do 2020. a za žene do 2040.

Da bi stupila na snagu mirovinsku reformu treba potvrditi parlament.

Vlada premijera Donalda Tuska ovom reformom želi odgovoriti na demografski pad i starenje stanovništva.

Istraživanja predviđaju da bi polovica stanovnika Poljske, zemlje koja ima 38,2 milijuna stanovnika, do 2042. trebala imati više od 50 godina, a samo bi trećina Poljaka bila aktivna na tržištu rada.

Sindikat Solidarnost sakupio je 1,5 milijuna potpisa za održavanje nacionalnog referenduma. Održavanje referenduma ovisi o parlamentu, gdje je većina zastupnika protiv referenduma.

30.03.2012. 15:45:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh