« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
GOTOVO JE

Politički kraj plinovoda Južni tok

Rusija obustavlja gradnju plinovoda Južni tok, predsjednik Putin zato optužuje Bugarsku i politiku EU-a, a Rusija namjerava više plina isporučivati Turskoj

Južni tok je prošlost
Južni tok je prošlost (Shutterstock)
Više o

Rusija

,

plinovod

,

Južni tok

,

prestanak gradnje

Rusija je odustala od planova za izgradnju plinovoda Južni tok koji bi koštali milijarde eura. "To bi bilo to. Projekt je obustavljen", izjavio je direktor Gazproma Aleksej Miler ovog ponedjeljka (1.12.), ukazujući na gospodarsku blokadu Europske unije. Južni tok je trebao voditi ruski plin preko Crnog mora preko jugoistočne Europe do potrošača u EU, ali tako da se izbjegne teritorija Ukrajine.

Prethodno je Vladimir Putin izjavio kako bi nastavak gradnje plinovoda bio "besmislen". "Dalji radovi na projektu nemaju smisla jer Bugarska nije dala dozvolu", izjavio je Putin za rusku agenciju Interfax tijekom svoje posjete Ankari. "Bugarska blokira građevinske radove u podmorju i neophodna dozvola Sofije još nije stigla."

"Ako Bugarska nije u stanju da se ponaša kao suverena država, onda od Europske komisije ne bi trebala tražiti novac za prednosti koje ima ovim projektom", izjavio je ruski predsjednik. On smatra kako Bugarska samo transportom ruskog plina "godišnje mogla ubirati najmanje 400 milijuna eura."

Suradnja s Turskom

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio Tursku kako ne bi trebala potkopavati gospodarske sankcije koje su EU i SAD proglasile protiv Rusije. Turska je članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, podsjetio je Stoltenberg.Putin je boravio u Turskoj gdje ga je pozdravio turski predsjednik Redžep Erdogan. Turska želi uvelike povećati trgovinsku razmjenu sa Rusijom i za deset godina bi ona trebala iznositi 100 milijardi dolara, što je gotovo tri puta više nego danas, izjavio je turski predsjednik nakon razgovora s ruskim gostom.

Plinovod Južni tok je doista postao predmetom spora između Europske unije i Rusije, obzirom na krizu u Ukrajini. Tako je i Bugarska, nakon golemog pritiska iz Bruxellesa i Washingtona, ovog lipnja obustavila pripremne radove za izgradnju ovog plinovoda.

Putin je optužio Europsku uniju kako sprječava gradnju "Južnog toka": "Vidimo da se tu postavljaju prepreke", izjavio je Putin. A ako Europa ne želi taj projekt, onda on neće biti niti realiziran: "Uvjereni smo kako to proturječi europskim gospodarskim interesima i šteti Europi", izjavio je Putin. Ali zato je odluka Rusije da se okrene drugim tržištima i "Europa u svakom slučaju neće dobivati takve količine". Jer, nastavio je ruski predsjednik; "Rusija ne može investirati na stotine milijuna dolara i onda zaglaviti na bugarskoj granici."

Više plina za Tursku

Putin je tijekom posjete Ankari najavio kako će povećati izvoz plina u Tursku za milijarde kubičnih metara i ujedno sniziti cijenu plina za šest posto. Direktor Gazproma Miler je rekao da su Rusija i Turska već potpisale memorandum o izgradnji podmorskog plinovoda kapaciteta 63 bilijuna kubičnih metara plina godišnje. Prema ruskim navodima je Turska, odmah nakon Njemačke, drugi po veličini kupac ruskog plina. Isto tako, Rusija je dogovorila i energetsko partnerstvo i sa Kinom.

Formalno, odluku o obustavljanju projektu gradnje plinovoda Južni tok bi trebao donijeti nadzorni odbor konzorcija tog plinovoda. Ali obzirom da Rusija kao većinski vlasnik tu vodi glavnu riječ, ta odluka je tek formalnost.

Odluka o gradnji plinovoda Južni tok (South Stream) je donesena 2012. i to je trebao biti plinovod dug 2.400 kilometara. Graditi ga je trebao ruski državni koncern Gazprom i trebao je godišnje prenositi 63 milijarde kubičnih metara plina u EU. Vrijednost čitavog projekta je procijenjena na oko 16 milijardi eura.

Piše: Andreas Becker/DW
04.12.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh