« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
EHHH

Korupcija ima i svoju 'prljavu sestru'

Najefikasnija razvojna pomoć je stoga suzbijanje korupcije, tvrdi Transparency International koja je objavila aktualnu listu indeksa korupcije u svijetu

Indeks percepcije korupcije u svijetu
Indeks percepcije korupcije u svijetu (Arhiva)
Više o

korupcija

,

Transparency International

,

indeks percepcije korupcije

Zemlje u razvoju imaju izvrsnu stopu rasta i jedan ogroman problem: korupciju. Na to upozorava organizacija koja se bori protiv korupcije Transparency International (TI). Najveće pogoršanje na listi svjetskog korupcijskog indeksa koju svake godine objavljuje ova organizacija zabilježila je Turska koja je pala s 53. na 64. mjesto.

Kina je na aktualnoj listi na 100. mjestu. Peking, doduše, vodi anitkorupcijsku kampanju, ali ona ne prodire do korijena ovog problema, kaže direktor istraživanja iz njemačke sekcije TI-a Finn Heinrich. Kazneno se gone samo neki korumpirani političari i službenici, ali potrebno je puno više od toga: veća transparentnost vlasti, bolja zaštita "zviždača", veća participacija građana u funkcioniranju države i neovisnost sudstva.

Rusija stoji još gore - ona zauzima 136. mjesto od 175 registriranih država. Zemlje sa snažnim gospodarskim rastom poput Južnoafričke Republike i Brazila su također na nezavidnim mjestima - 67. i 69. (Hrvatska je na 61. mjestu, Slovenija na 39., Mađarska na 47., Italija na 69., Srbija na 78., BiH na 80. ).

Općenito vlada mišljenje da se zemlje u razvoju približavaju Europi, kaže Heinrich: "Ali mi ne mislimo tako. Mi, štoviše, smatramo da je njihov gospodarski razvoj dugoročno ugrožen, ako ove zemlje ne uspiju obuzdati korupciju." Korupcija potkopava povjerenje gospodarstva u državne strukture i faktor je rizika za ulagače. Ne postoje, argumentira Heinrich, primjeri za države koje dugoročno bilježe visoki gospodarski rast i istovremeno visoku korupciju.

Bilijun dolara godišnje odlazi - na mito

Korupcijski indeks TI-a temelji se uglavnom na anketama provedenima među gospodarskim stručnjacima i poduzetnicima. Prema njemu se rangira 175 zemalja u kojima je zabilježena korupcija. Posebno "uzorni učenici" u suzbijanju korupcije su već godinama skandinavske zemlje i Novi Zeland. Njemačka je i ove, kao i prošle godine, na 12. mjestu.

Predsjednica njemačke sekcije Transparency Internationala Edda Müller zatražila je od vlade u Berlinu da se jače zauzme za borbu protiv pranja novca. Ta praksa je, rekla je, "prljava sestra korupcije". Njemačka vlada bi se u Bruxellesu trebala založiti za izradu novih - strožih i jasnijih - zakonskih smjernica EU-a s ciljem suzbijanja pranja novca, jer to trenutno ne čini u dovoljnoj mjeri.

Prema navodima Svjetske banke, procjenjuje se da svake godine bilijun dolara ode na mito, što je oko 12 posto ukupnog bruto-proizvoda u svijetu i 30 posto sredstava koja sve države izdvajaju za razvojnu pomoć. "Najbolja razvojna pomoć za zemlje u razvoju je zato uklanjanje mogućnosti za skrivanje korupcijskih sredstava i sprječavanje da se ona pranjem novca ponovno vrate u legalne i regularne novčane tokove", istaknula je Müller. Ona je uputila pet zahtjeva na račun njemačke vlade.

Što s ilegalno stečenim novcem u njemačkim bankama?

Za budućnost zemalja u razvoju i nerazvijenih zemalja je izrazito važno kako će se postupati s ilegalno stečenim novcem pohranjenim u njemačkim bankama. Trenutna zakonska praksa je prekomplicirana, smatra TI. Do sada je moralo biti dokazano da je vlasnik računa ilegalno stekao određeni novac što je zbog nesređene situacije u mnogim zemljama u razvoju izrazito teško, rekla je Edda Müller. Ona stoga pozdravlja planove njemačke vlade da tu praksu promijeni: ubuduće bi vlasnici sumnjivih računa morali dokazati da je novac na njihovom računu stečen legalno.

Prema njezinom mišljenju, potrebno je uvesti pouzdani registar fantomskih tvrtki iza kojih se krije samo poštanski sandučić. Takav registar već postoji u Danskoj, ovogodišnjem "svjetskom prvaku" u suzbijanju korupcije, a najavili su ga i Velika Britanija i Ukrajina. Müller, osim toga, traži objavljivanje detalja o sankcijama zbog pranja novca, kako bi se znalo koje banke imaju kakvu reputaciju.

Kontraproduktivno je, pak, pravilo koje važi u Njemačkoj da isto kazneno djelo ne može biti dva puta kažnjeno. Time opetovano pranje novca obično ostaje nekažnjeno. Trenutno se, smatra TI, u Njemačkoj premalo kontrolira sektor izvan financijskog, primjerice, trgovina nekretninama i luksuznom robom ili igre na sreću.

Piše: Bernd Gräßler/dd/DW
04.12.2014. 17:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh