« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BURNA SUBOTA

Policija prijavila dvije osobe zbog trganja zastave EU-a na prosvjedu za generale

VIDEO: U policiji kažu da osim izgreda s trganjem zastave EU-a i paljenja jedne baklje nije bilo drugih loših postupanja na prosvjedu

Skidanje zastave EU-a na glavnom zagrebačkom trgu
Skidanje zastave EU-a na glavnom zagrebačkom trgu (YouTube)
Više o

Haag

,

Ante Gotovina

,

generali

,

zastava EU

,

trganje zastave

,

haaške presude

Zbog trganja zastave Europske unije tijekom jučerašnjeg zagrebačkog prosvjednog skupa protiv haaške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču policija će kazneno prijaviti dvojicu prosvjednika, piše Hina.

Policija je danas izvijestila da je više nepoznatih prosvjednika demoliralo oplatu stupa na kojem se nalazila zastava EU, nakon čega su je potrgali. Zbog tog čina uhićeni su 25-godišnji L.K. i 40-godišnji D.K.. Obojica su nakon kriminalističkog istraživanja pušteni na slobodu, a policija će ih redovnim putem prijaviti za kazneno djelo povrede ugleda strane države i međunarodne organizacije za koje je predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Kaznenim zakonom je zabranjeno ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju izvrgnuti, među ostalim, Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike. No, zakonom je propisano da se postupak protiv počinitelja toga kaznenog djela poduzima na temelju odobrenja državnog odvjetnika koji takvo odobrenje može izdati nakon pribavljena pristanka države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno kazneno djelo.

U policiji kažu da osim izgreda s trganjem zastave EU-a i paljenja jedne baklje, tzv. bengalke, za što je prekršajno prijavljen 30-godišnji A.K., nije bilo drugih postupanja na prosvjedu na središnjem zagrebačkom trgu na kojemu se, po njihovoj procjeni, okupilo oko 7000 ljudi.

Policija: Prepirka s Kerumom nije prekršaj

Splitska policija je utvrdila da 33-godišnjak, koji se jučer tijekom skupa na Rivi verbalno sukobio s gradonačelniom Željkom Kerumom, nije počinio prekršaj. Nakon, navodi danas policija, blage prepirke, redari su ga odveli u policijske prostorije, gdje je utvrđeno kako nije počinio prekršaj nakon čega je pušten, izvijestila je policija.

Tijekom jučerašnjeg skupa potpore generalima i braniteljima na Rivi, održanog u organizaciji udruge „Volim Hrvatsku", on je Željku Kerumu, koji se upravo bio obratio okupljenima, prvo iz publike dobacio da se makne iz Hajduka, a onda se i popeo na binu. Na skupu na Rivi bilo je oko 4500 ljudi, rečeno je danas u splitsko -dalmatinskoj Policijskoj upravi.

17.04.2011. 13:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh