« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NIŠTA OD TERORIZMA

Policija tvrdi da je napadač na Pentagon djelovao sam

Neki američki mediji izvješćuju kako se čini da je John Patrick Bedell bio "desničarski ekstremist sa žestokim protuvladinim osjećajima"

Richard Keevil, šef policije Pentagona
Richard Keevil, šef policije Pentagona (Getty Images)
Više o

pucnjava

,

pucnjava u Washingtonu

,

John Patrick Bedell

,

Pentagon napad

Čini se kako je napadač koji je otvorio vatru na dva policajca na ulazu u Pentagon u četvrtak djelovao sam i da nije bio povezan s bilo kakvom terorističkom urotom, rekao je u petak šef policije Pentagona Richard Keevill.

Napadač, identificiran kao 36-godišnji John Patrick Bedell iz Kalifornije, bio je odjeven u poslovno odijelo i nosio je dva poluautomatska pištolja, te puno "spremnika streljiva", rekao je Keevill.

Istražitelji FBI-a su utvrdili da je Bedell bio naoružan s poluautomatskim pištoljima Sturm 9mm i Taurus 9mm, a lokalna TV postaja NBC4 izvijestila je nakon incidenta da je kod Bedella pronađeno 25 spremnika streljiva.

Svi ulazi u Pentagon, najveću uredsku zgradu u svijetu sa 600.000 metara četvornih i 23.000 zaposlenih, bili su zatvoreni satima nakon incidenta.

Policajci Jeffrey Amos i Marvin Carraway ranjeni su površinski, jedan u rame a drugi u bedro. Obojica su tretirana u bolnici George Washington i pušteni kući.

Njih dvojica i treći policajac uzvratili su vatru i Bedella smrtno ranili u glavu, rekao je Keevill, šef privatne policijske agencije koja čuva Pentagon. Cijeli incident trajao je manje od minute, rekli su dužnosnici.

Policija ispituje Bedellove protuvladine poruke na internetu, nastojeći utvrditi motive za njegov napad na sjedište ministarstva obrane, jednu od najpoznatijih i najstrože čuvanih zgrada na području Washingtona.

Bedell je umro u bolnici George Washington, nekoliko sati nakon ranjavanja.

Istražitelji FBI-a prate podrijetlo oružja i provjeravaju je li Bedell imao dozvolu za pištolje.

Načelnik Keevill je kazao da policija i FBI ispituje snimke s kontrolnih video kamera koji pokazuje kako Bedell prilazi Pentagonu, te da ispituju njegov put iz Kalifornije do Washingtona u proteklih nekoliko tjedana.

Istražitelji su našli Bedellov automobil na parkiralištu Pentagona i u njemu još streljiva, izvijestio je američki javni radio NPR.

CNN izvješćuje da je njegova majka bila zabrinuta za sinovo mentalno zdravlje, te da je koristio medicinsku marihuanu.

The Christian Science Monitor izvješćuje u petak kako izgleda da je Bedell bio "desničarski ekstremist sa žestokim protuvladinim osjećajima", ističući da u svojim internet porukama izražava mržnju prema vladi i oružanim snagama, te postavlja pitanje stoji li Washington iza terorističkih napada 11. rujna 2001.

Ako se potvrdi da u tome leže motivi napada, pucnjava u Pentagonu je drugi nasilni ekstremistički napad na zgradu savezne vlade u SAD-u u zadnjih mjesec dana.

U Austinu u državi Teksas, 18. veljače se Joseph Stack zabio s malim zrakoplovom u zgradu porezne uprave (IRS), ostavivši oproštajno pismo ispunjeno mržnjom prema vladi. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 23:30:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh