« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
KOPRIVNICA

Policija ispituje otkup pirovačkog odmarališta od Podravke

Koprivničke vlasti negiraju ikakve nelegalnosti dok mediji pišu o kupnji za 25 i preprodaji od 56 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivica Barač/EPEHA/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Damir Polančec

,

SDP

,

Podravka

,

Pirovac

,

Koprivnica

,

Zvonimir Mršić

,

Darko Ledinski

,

Žarko Pavlina

,

Zdravko Gašparić

Policija od jutros u uredu koprivničkoga gradonačelnika ispituje bivše članove Gradskog poglavarstva i stručnih služba koji su svojedobno donijeli odluku o prodaji odmarališa u Pirovcu tvrtki Žarka Pavline, potvrdio je jedan od ispitanih Darko Ledinski, tada nezavisni član Gradskog poglavarstva.

Grad Koprivnica je 2001. odmaralište u Pirovcu otkupio od prehrambene tvrtke Podravke za milijun i pol kuna, a ta se nekretnina, prema ugovoru nije smjela preprodati sljedećih pet godina. Međutim, prema pisanju nekih medija, jedan član Podravkine Uprave je, kasnije, bez znanja drugih članova Uprave, potpisao aneks ugovora u kojem je stajalo da se nekretnina može prodati i prije 2006. godine.

Na to je ukazao i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec jučer u intervju za HTV, prozvavši županijsku državnu odvjetnicu, ističući da se "ona vrlo promptno kod slučaja 'Pirovac' u samo 24 ili 48 sati izjasnila da nema elemenata kaznene odgovornosti u činjenici da netko mimo znanja ostalih članova Uprave potpiše aneks u kojem dopušta prodaju tog objekta, odnosno tog odmarališta koje je kupio rođak predsjednika Mesića".

Po riječima Darka Ledinskog članovi Gradskog poglavarstva su 8. veljače 2007., donijeli odluku o prodaji odmarališta u Pirovcu, a 6. ožujka te godine prodaju ga najboljem ponuđaču Žarku Pavlini.

Kako prenose neki mediji, odmarališe je prodano za 25 milijuna kuna, a Pavlina ga je navodno preprodao za 56 milijuna kuna.

Nezavisni član tadašnjega Gradskog poglavarstva i sadašnji predsjednik Županijske organizacije SDP-a Darko Ledinski ustvrdio je kako nelegalnosti nije bilo jer je odmaralište prodano putem javnog natječaja te da do jučerašnjega medijskog istupa Damira Polančeca nije znao da su Žarko Pavlina i predsjednik Mesić rođaci.

"Grad je odlučio prodati odmaralište jer je trebao novac za izgradnju bazena i jer je odmaralište bilo u potpunosti devastirano", Darko Ledinski"Procijenili smo da nam je pametnije imati bazene koji će biti u upotrebi cijelu godinu i na kojima se do sada kupalo 300 tisuća osoba, nego odmaralište u funkciji tri mjeseca u godini u kojem bi svake sezone moglo boraviti najviše 2000 osoba. Prodaja je odrađena javno i transparentno, i za tu je odluku glasovao i tadašnji koalicijski partner HSS, koji je uz SDP činio Gradsko poglavarstvo", rekao je novinarima Ledinski.

Istaknuo je da "Polančecove posljednje izjave najbolje opisuju klasičan HDZ-ov model sklapanja poslova s kumovima, rodbinom i slično pa pretpostavlja da tako rade i u SDP-u", pri čemu je naveo da mu je pozadina Polančecovih napada na Mesića i Koprivnicu nejasna.

Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić (SDP) nije želio komentirati policijsko ispitivanje. Rekao je kako Koprivnica ovih dana slavi svoj dan i "zahvalio se onome ili onima koji su gradu poslali ovu čestitku jer je ni grad ni njegovi stanovnici nisu zaslužili".

Zdravko Gašparić, predsjednik koprivničkog HSS-a u vrijeme prodaje odmarališta u Pirovacu Žarku Pavlini, koji je uz Darka Ledinskog bio član Gradskog poglavarstva, također tvrdi kako pri prodaji nije bilo nikakvih nezakonitosti te da ne vidi poveznicu između te transakcije i predsjednika Stjepana Mesića.

I on je rekao da je odmaralište prodano jer je trebao novac za bazen, da su se na natječaj javila dva ponuđača i da je Gradsko poglavarstvo odabralo bolju ponudu, pri čemu, koliko on zna, "nije bilo nikakvih pritisaka ili sugestija da kupac bude Žarko Pavlina". (hina/metro-portal)

05.11.2009. 18:28:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh