« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
BRRR

Polarni vrtlog donio arktičke hladnoće na istok SAD

Na uobičajeno toplijem jugu, u Atlanti je zabilježeno najhladnije vrijeme u posljednje 44 godine s temperaturama koje su dosezale -14 stupnjeva

Chicago okovan ledom
Chicago okovan ledom (Twitter)

U poznatom Central Parku u New Yorku izmjereno je rekordnih -16 stupnjeva, ali je uz vjetrove od 51 km/h osjećaj hladnoće bio puno jači, objavila je savezna meteorološka služba.

Skloništa za beskućnike prepuna su zbog nezapamćene hladnoće nošene polarnom zračnom masom koja je izazvala najniže temperature u posljednjih 20 godina i najmanje četiri smrtna slučaja. Prema meteorolozima, temperature bi mogle biti za 14 do 19 stupnjeva ispod uobičajenih za ovo doba godine, navodi Reuters.

Nakon što su zapeli u nanosima snijega i leda, tri vlaka u Chicagu prestala su voziti u ponedjeljak popodne ostavljajući preko noći na utorak bespomoćnima više od 500 putnika.

Putnici u još dva vlaka, koji su noć proveli na pruzi u okrugu Bureau u saveznoj državi Illinois, u utorak ujutro prebačeni su u Chicago autobusima, rekao je glasnogovornik željeznica.

Prema CNN-u, u Chicagu je tako hladno da su čak i polarni medvjedi u gradskom zoološkom vrtu ostali u svojim brlozima. Zabilježen je i slučaj bjegunca iz zatvora u Kentuckyu koji se suočen s nepodnošljivom hladnoćom sam vratio u zatvor, pišu američki mediji.

Na uobičajeno toplijem jugu, u Atlanti je zabilježeno najhladnije vrijeme u posljednje 44 godine s temperaturama koje su dosezale -14 stupnjeva, dok su one na jugu Floride također nakratko pale ispod ništice.

Potrošnja električne energije u središnjem i istočnom dijelu SAD-a premašila je sezonske razine, jer su domaćinstva i tvornice trebali više energije da bi se zagrijali. Potrošnje u Texasu također je dosegla novi zimski rekord.

Zbog snijegom zatrpanih i zaleđenih cesta nisu prometovali brojni jutarnji lokalni autobusi, a otkazano je 1987 letova, dok ih je 1028 odgođeno, prenosi stranica FlightAware.com.

Veliki gradovi od srednjeg zapada do istoka zemlje probudili su se pod temperaturama daleko ispon ništice. U Chicagu su izmjerena -23 stupnja, u Detroitu -24, New Yorku -14, Washingtonu - 13 i u Bostonu -11 stupnjeva.

Javne škole u Menneapolisu zatvorene su zbog ekstremno niskih temperatura drugi dan za redom nakon što je guverner Mark Dayton u ponedjeljak proglasio izvanredno stanje.

Ledeni zrak koji se kreće istočno nanijet će između 30 i 60 centimetara snijega istočno od jezera Erie i Ontario.

Policiji je prijavljeno nekoliko smrtnih slučajeva povezanih s nevremenom, poput 48-godišnjaka iz Chicaga koji je u nedjelju umro od srčanog udara dok je čistio snijeg te starice koja je pronađena mrtva pred kućom u Indianapolisu.

Meteorolozi kažu da će ukupno 187 milijuna Amerikanaca osjetiti utjecaj rekodnih hladnoća. Tako niske temperature objašnjavaju se promjenom u vremenskom fenomenu poznatom kao "polarni vrtlog", navodi BBC

08.01.2014. 08:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh