« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci

Polančecu potvrđena otpužnica za nepotrebnu studiju

Vukovarski odvjetnik Petar Miletić izradio je studiju kojom se Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nikad nije koristilo, ali je platilo pola milijuna kuna - a Polančec ju je naručio

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

optužnica

,

Hot City

,

sveti petar

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca i vukovarskog odvjetnika Petra Miletića kojemu je iz državne blagajne isplaćeno pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića ujedno je odbilo ponuđenu jamčevinu i odredilo pritvor vukovarskom odvjetniku koji se dosad branio sa slobode. Miletićev branitelj Ljubo Pavasović Visković najavio je žalbu na pritvaranje. Na odluku o potvrđivanju optužnice, koja 43-godišnjeg Polančeca tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a suoptuženoga 54-godišnjeg odvjetnika za poticanje na tu zloporabu, nema mogućnosti žalbe.

>> U srijedu odluka o osnovanosti optužnice protiv Polančeca

Vijeće je odluku donijelo nakon dvosatne sjednice zatvorene za javnost na kojoj su se pojavila i dvojica optuženika. Polančecu je to bio prvi izlazak iz zagrebačkog zatvora u Remetincu, u kojem je u pritvoru od kraja ožujka ove godine. Njegov branitelj Anto Nobilo ustvrdio je kako je riječ o politički motiviranom postupku, a Pavasović Visković ocijenio je da u tom slučaju nema kaznenog djela. Nakon potvrđivanja optužnice predmet će preuzeti raspravno sudsko vijeće koje će sazvati pripremno ročište i odrediti datum početka suđenja.

>> >> Nitko zasigurno nije znao što Polančec radi

Postupak protiv Polančeca i vukovarskog odvjetnika vodi se po odredbama Zakona o kaznenom postupku koje su lani stupile na snagu, a kojima je propisano da utemeljenost USKOK-ovih optužnica utvrđuje optužno vijeće koje može potvrditi ili odbaciti optužnicu te obustaviti postupak. Po USKOK-ovoj optužnici, Polančec se 2008. s Miletićem dogovorio o izradi stručno-pravne studije pod nazivom "Konvalidacija radnog staža i mirovina stečenih na području Republike Hrvatske pod upravom i mandatom Ujedinjenih nacija od 3. prosinca 1991. do 15. siječnja 1998." Vukovarski odvjetnik izradio je studiju kojom se Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nikad nije koristilo, ali je platilo pola milijuna kuna.

USKOK tvrdi da je bivši ministar studiju naručio i platio iako je znao da ona nije potrebna jer je taj problem već bio riješen u pregovorima vladinih tijela s radnicima Borova srpske nacionalnosti. Sam Polančec sudjelovao je u tim pregovorima, dok je Miletić, po pisanju tiskovina, zastupao jednu skupinu radnika Borova, a za te mu je usluge u siječnju 2009. Borovo platilo 1,3 milijuna kuna.

>> >> Polančec iznio obranu USKOK-u

Polančecov branitelj najavio je da će za svjedoka na suđenju predložiti čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, koji je također sudjelovao u pregovorima. Kazao je kako su pregovori sa zaposlenicima Borova bili "prvorazredni politički problem" te da su upravo Polančec i Miletić bili zaslužni za njegovo rješavanje. Obrana ne spori da elaborat kojeg je Miletić izradio nije vrijedio 500.000 kuna, ali tvrde da je taj novac zaradio svojim odvjetničkim radom tijekom pregovora sa zaspolenicima.

Nobilo je kazao da nije predložio bivšeg premijera Ivu Sanadera za svjedoka jer za sada i u "ovom slučaju nije potrebno". Optužnicom je predloženo da se Miletiću oduzme nezakonito stečena imovinska korist. Osim optužnice zbog stručne studije, USKOK je Polančeca optužio i zbog nezakonito potrošenih 230 tisuća kuna za rasvjetu na igralištu Nogometnog kluba "Osvit" u njegovu rodnome mjestu Đelekovcu, u blizini Koprivnice. U tijeku su i dvije istrage protiv bivšeg potpredsjednika vlade - u slučajevima "Podravka" i "HEP". (hina/metro-portal)

21.07.2010. 17:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh