« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Reakcije i komentari

Polančecova ostavka dobra je za koaliciju

Čelnici vladajućih stranaka izrazili su danas uvjerenje da će ostavka potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva pridonijeti boljim odnosima unutar vlade i koalicije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX )
Više o

Vlada

,

Josip Friščić

,

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

Andrija Hebrang

,

ostavka

,

Slobodan Uzelac

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor na početku današnje sjednice vlade izvijestila je da je prihvatila ostavku potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca i potpisala razrješenje o čemu je obavijestila i Hrvatski sabor.

Damir Polančec pokazao se prije svega kao mudar političar, odgovorna osoba, pokazao je odgovornost i prema vladi i prema svojoj stranci, HDZ-u, kazala je premijerka.

Naglasila je i kako se dogodilo ono o čemu je do skora i razgovarala s Polančecom - "da otvori novi prostor kako bi mogao zaštiti sebe i svoju obitelj".

U tome će imati i našu potporu, poručila je.

Kosor je kazala i kako je, od kada je na čelu vlade, odlično surađivala s Polančecom, možda i bolje nego dok su oboje bili potpredsjednici vlade.

Potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac ocijenio je da je dobro da je Polančec dao ostavku.

Dva su razloga zašto je to dobro, vlada je rasterećena njegove objektivne političke odgovornosti, a taj će čin pridonijeti i daljnjem uklanjanju prepreka u realizaciji programa, kazao je Uzelac.

"Polančec je pokazao jednu odgovornost. Po meni, bez obzira kako će se dalje stvari odvijati, to je jedan čin koji je svima olakšao život", komentirao je predsjednik Sabora i član Predsjedništva HDZ-a Luka Bebić novinarima u Saboru.

"Mislim da stvar treba dovesti do kraja pa onda vidjeti je li ovo bilo samo moralni čin ili je to bilo nešto više", dodao je Bebić, koji kaže da HDZ nije razgovarao o Polančecovu nasljedniku.

"Bar ja u tome nisam sudjelovao. Ne trebamo žuriti, uvjeren sam da ćemo naći nasljednika koji će biti uspješan i kvalificiran", rekao je Bebić, koji ne zna ni hoće li novi ministar biti iz HDZ-a.

Ministar zdravstva i zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović istaknuo je, pak, da je Polančec dobro obavio opsežan posao u vladi. "Mislim da je donio dobru odluku, prije svega za sebe", kazao je.

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang ističe da je Polančecova ostavka njegov osobni čin, na koji svaki političar ima pravo.

"Ono protiv čega se uvijek bunim je da osuđujemo ljude prije pravosudnih tijela", naglasio je Hebrang, koji napominje da u istrazi oko Podravke javno nije spomenuto Polančecovo ime.

"Protiv sam toga da idemo ispred istrage, jer svako takvo djelovanje je pritisak na istragu. Tome se uvijek protivimo. Čovjek mora ostati nevin dok mu se ne dokaže suprotno", dodao je Hebrang.

Upitan hoće li Polanečova ostavka stabilizirati vladajuću koaliciju, budući da su partneri tražili da se povuče, Hebrang je odgovorio, "Gospodin Polančec je u svojoj odluci sasvim sigurno uzeo u obzir i stanje u koaliciji".

Ostavka je dobra i za samog Polančeca

Polančecovu ostavku osobnim činom smatra i Predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji je naglasio da je koalicijskim sporazumom utvrđeno da se dužnosnik o kojem je riječ prvo konzultira unutar vlastite stranke.

"Damiru želim da se odmori te da dokaže da je radio dobro, korektno i vrijedno, a da to je li radio uspješno procjene oni koji su s njim surađivali na realizaciji programa", poručio je.

Na pitanje tko će zamijeniti Polančeca, Friščić je odgovorio da je koalicijskim sporazumom utvrđeno da o nasljedniku ministra koji podnosi ostavku odlučuje stranka iz čije je kvote, a da će koalicijski partneri to prihvatiti.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je za vladu dobro što je Polančec podnio ostavku. "Dobro je da je Polančec to učinio, ne zbog toga što sam to ja htio, nego zato jer je to dobro za vladu i politiku vlade u području jačanja pravnog i gospodarskog sustava. To je dobro i za Polančeca", rekao je Pupovac.

Na pitanje je li Polančecova ostavka dovoljna, budući da je SDSS ranije spominjao i druge u koaliciji koji su mogli znati za malverzacije u Podravci, Pupovac je odgovorio, "Nije to pitanje samo jednog čovjeka. Po mom mišljenju, vlada treba nastaviti s oslobađanjem javnih poduzeća od politike i uvjeren sam da će premijerka to učiniti". (hina/metro-portal)

30.10.2009. 15:53:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh