« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
FINANCIAL TIMES:

Polančecova ostavka diže rejting Hrvatske pred EU

Želite li u EU vrijeme je za lov na 'velike ribe', poručuju britanski antikorupcijski savjetnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

korupcija

,

Financial Times

,

pristupni pregovori

,

afera Podravka

,

Polančec ostavka

Ostavka potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca, suočenog s rastućim optužbama za korupciju i s nastavljanjem policijske istrage bivšeg unutarnjeg kruga vladjućeg HDZ-a, može ojačati kredibilitet Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, ocjenio je u petak londonski Financial Times.

Polančec, koji je nadzirao gospodarstvo i državni proces privatizacije otkako je ušao u vladu prije pet godina, odstupio je uoči očekivanog izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, navodi list u online izdanju.

"Njegova ostavka može ojačati kredibilitet Hrvatske u pristupnim pregovorima s EU, koji ovisi o iskorjenjivanju raširene političke i ekonomske korupcije", ističe utjecajni Finanacial Times.

List dodaje kako Polančecov pad unutar vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, također "otvara dodatna pitanja vezana uz nagli odlazak Ive Sanadera, bivšeg premijera koji je u srpnju podnio ostavku, uz malo objašnjenja".

Jadranka Kosor, nova premijerka i čelnica stranke, ohrabrila je ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa da pozornije prate aktivnosti moćnih članova HDZ-a, piše britanski poslovni dnevnik.

List navodi da je u srijedu hrvatsko pravosuđe podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, zbog upitne kupnje vojnih kamiona 2004. godine. Rončević, kasnije ministar unutarnjih poslova, do sada je najviši dužnosnik optužen u jednogodišnjoj kampanji protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj.

Financial Times objašnjava kako je Polančec, kojeg opisuje kao lojalnog suradnika Sanadera, ranije 12 godina radio u Podravci a sada je upleten u skandal s otkupom 25 posto dionica te tvrtke s njezinim novcem, zbog čege je pod istragom šest menađera.

Nadalje se navodi da je Sanader smijenio vodeće dužnosnike policije i pravosuđa u listopadu 2008., usred ogorčenja zbog 'mafijaških' ubojstava u Zagrebu, te je na njihova mjesta doveo nestranačke stručnjake. On osobno i HDZ izgubili su popularnost u vrijeme gospodarske krize.

FT ističe kako je i Hrvatska televizija u srijedu navečer, odstupila od svog uobičajenog politički bezazalenog izvještavanja, s posebnom polusatnom emisijom o antikorupcijskoj bitci u Hrvatskoj i EU.

Rupert Vining, britanski tužitelj i antikorupcijski savjetnik Vijeća Europe, pozvao je Hrvatsku da krene za "većim ribama" kako bi uvjerila svoje građane i EU da je njezina kampanja iskrena, piše Financial Times. (hina/metro-portal)

31.10.2009. 09:52:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh