« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sporazum

Polančec najavio novi natječaj za prodaju Željezare

Potpredsjednik Vlade izvijestio je štrajkaše glađu da je dogovoren sporazumni raskid ugovora s poljskim Zlomrexom

(Fedja Klarić/CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

Zlomrex

,

splitska željezara

,

štrajk glađu Željezara

,

Željezara Split

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Polančec je rekao radnicima, koji su danas došli u Zagreb s namjerom da štrajkaju glađu pred Ministarstvom, da je postignut sporazum sa Zlomrexom o uvjetima sporazumnog raskida kupoprodajnog ugovora između HFP-a i poljske tvrtke.

"Radnike smo izvijestili da je od Zlomrexa zatraženo da što prije definiraju odvjetnički tim koji će s predstavnicima HFP-a izraditi sporazumni raskid ugovora, čime će se otvoriti prostor za raspisivanje novog natječaja za splitsku željezaru", rekao je glasnogovornik Ministarstva Tomislav Mazal.

Sporazumnim raskidom ugovora sa Zlomrexom steći će se uvjeti za raspisivanje novog natječaja za prodaju željezare i pronalazak novog strateškog partnera koji bi osigurao proizvodnju i opstanak željezare, te spriječio njezin stečaj, dodao je.

"Dok traje postupak raspisivanja natječaja i pronalaska novog strateškog partnera HFP će osigurati isplatu plaća radnicima u adekvatnom iznosu, tj. minimalnih plaća", kazao je Mazal.

Štrajkaši glađu također su obaviješteni da je HFP odbio ponudu Carlson fonda i pozvao Zlomrex da što prije o svom trošku raskine ugovor koji je sklopio s Carlsonom, te da taj ugovor nema nikakve učinke prema HFP-u i ničim ga ne obvezuje.

"Još prije dva tjedna jasno smo rekli da se Carlsonova ponuda ne može prihvatiti i pri tome ostajemo i dana"s, istaknuo je Mazal demantiravši nagađanja u nekim medijima da bi željezara mogla ipak biti prodana britanskom fondu.

Član Štrajkaškog odbora Mladen Bekavac izjavio je novinarima da su prosvjednici relativno zadovoljni razgovorom s potpredsjednikom Vlade, jer trenutno nisu mogli dobiti više.

"Bit ćemo potpuno zadovoljni kada se sve ovo završi i pokrene proizvodnja u željezari, a naši radnici počnu živjeti od svojeg rada i primati normalne plaće", kazao je Bekavac.

Četvero radnika koji su došli u Zagreb izjasnili su se za prekid štrajka glađu, no konačnu odluku o tome treba donijeti 20 radnika koji štrajkaju glađu u Splitu. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 17:45:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh