« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
privatizacija

Polančec najavio liberalniji natječaj za brodogradilišta

Ministar gospodarstva zrači optimizmom unatoč tome što gotovo uopće nema interesa za škverove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Damir Polančec

,

privatizacija brodogradilišta

,

otvoreno na HTVu

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec najavio je da bi novi natječaj za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta mogao biti pripremljen u sljedeća dva do tri tjedna te da bi uvjeti mogli biti liberalniji za ponuđače.

- Potencijalne kupce najviše odbijaju obveze koje moraju preuzeti prema dobavljačima, radnicima i sudskim sporovima. Možda se tu mora tražiti rješenje za dodatno liberalnije uvjete natječaja - kazao je Polančec gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Ustvrdio je i da, unatoč nezadovoljstvu, nije iznenađen što su na današnje otvaranje ponuda za privatizaciju šest brodogradilišta pristigle samo dvije valjane ponude za Brodotrogir i splitsko Brodogradilište Specijalnih objekata.

Takav ishod natječaja, smatra Polančec, samo govori o problemima u kojima se nalazi hrvatska brodogradnja, čiji dugovi prelaze 12 milijardi kuna. Riječ je o oko osam milijardi kuna kredita, pokrivenih državnim jamstvima, te još četiri milijuna kuna obveza prema dobavljačima, radnicima i sudskim sporovima, pojasnio je.

Komentirajući tvrdnje sindikata da u prodaju nije trebalo ići u vrijeme recesije, Polančec je kazao da upravo zbog ekonomske krize država ne može na brodogradilišta godišnje izdvajati 1,5 milijardi kuna.

- Više od 400 milijuna kuna država daje kroz direktne subvencije, a brodogradilišta svake godine naprave oko milijardu kuna gubitaka koje na kraju pokriva proračun - kaže ministar.

Kazao je i da je uvjeren kako će u drugom privatizacijskom krugu biti više ponuda te da će privatizacija biti uspješno provedena, iako je riječ o tvrtkama u velikim problemima, koje su opterećene obvezama i imaju preveliki broj zaposlenih.

Onaj tko ih želi preuzeti mora biti "hrabar, imati viziju i puno, puno novaca", poručio je Polančec. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 06:20:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh