« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
18 godina

Obljetnica napada na Dubrovnik

Tijekom Domovinskog rata u srpsko-crnogorskoj agresiji na dubrovačko područje poginulo je više od 300 civila i branitelja

(Cropix)
Više o

Domovinski rat

,

obljetnica napada na Dubrovnik

,

srpsko-crnogorska agresija

,

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata

,

Srđ

Na današnji dan prije 18 godina, 1. listopada 1991. godine, točno u 6,00 sati ujutro počela je srpsko-crnogorska agresija na Dubrovnik i hrvatski jug.

Pripadnici tzv. Jugoslavenske narodne armije uz pomoć rezervista iz Crne Gore i istočne Hercegovine napali su grad i dubrovačko područje s kopna, mora i zraka. Cijelo dubrovačko područje ostalo je bez vode i struje, telefonskih veza i sve luke bile su u potpunoj blokadi.

U srpsko-crnogorskoj agresiji na dubrovačko područje poginulo je više od 300 hrvatskih branitelja i civila, 33.000 ljudi napustilo je svoje domove, a u logore u Bileći i Morinju odvedeno je 336 osoba. U spomen na 1. listopada 1991. godine Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata organizirala je prigodni program.

Tako su jutros na dubrovačkom groblju Boninovo ispred Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće, u kinu Sloboda održan je prigodni program učenika osnovnih škola. Vijenci su položeni i kod križa na Srđu gdje je također služena sveta misa.

Danas poslijepodne u 17,30 sati bit će spušteni vijenci u more u znak zahvalnosti za sve poginule na moru, a sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu bit će služena u 19 sati u crkvi Male Braće. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 11:09:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh