« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PUŠTANJE NA SLOBODU

Polančec na prijedlog USKOK-a izlazi iz pritvora

Damir Polančec još bi danas mogao izaći iz zatvora u Remetincu jer ne postoji opasnost da će utjecati na svjedoke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikola Wolf / CROPIX / PODRAVSKI )
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

Remetinec

,

vinil

Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec poslijepodne bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu ako zagrebački Županijski sud usvoji prijedlog USKOK koji je u istrazi o nezakonitostima u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) saslušao sve svjedoke pa više nema opasnosti od utjecaja na njih.

U 14 sati počet će ročište zatvoreno za javnost na kojemu će sutkinja Jadranka Mandušić koja nadgleda USKOK-ovu istragu odlučivati o Polančecovom puštanju na slobodu.

Mravak ostaje iza rešetaka

USKOK predlaže da se iz istražnog zatvora pusti i čelnik šibenskog TLM-a Ivan Koštan, ali ne i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, također osumnjičen za nezakonitosti u HEP-u "teške" oko 600 milijuna kuna, to jest prodaju struje po višestruko nižoj cijeni mostarskom Aluminiju putem TLM-a.

USKOK ga želi zadržati u zatvoru, također zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali zbog drugog slučaja, odnosno istrage u kojoj je osumnjičen za pokušaj zlouporabe i primanje mita u vezi s ugovorima za radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani.

U tom su slučaju osumnjičeni i HEP-ov direktor proizvodnje Petar Čubelić te predsjednici nadzornog i upravnog odbora tvrtke Monting PiM Ljubo Bušić i Anto Matić. USKOK sumnja da je Mravak od njih trebao primiti dva milijuna eura mita, no to se nije dogodilo jer su u HEP-u već počele istrage, a Mravak je završio u zatvoru.

Niz nezakonitosti

Polančec je u zatvoru u Remetincu od kraja ožujka ove godine kada je uhićen zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti u slučaju Podravke.

U međuvremenu je našao se na meti USKOK-a zbog narudžbe i plaćanja nepotrebne stručne studije vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću, vrijedne pola milijuna kuna te nezakonitog trošenja 230 tisuća kuna za rasvjetu na igralištu nogometnog kluba "Osvit" u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice.

Krajem svibnja ukinut mu je istražni zatvor u slučaju Podravka, ali mu je istog dana određen istražni zatvor zbog slučaja "HEP" i to zbog opasnosti od utjecaja na 15-ak svjedoka. USKOK je u međuvremenu ispitao sve svjedoke pa je više nema osnove za njegovim zadržavanjem. Mravak i Koštan su u zatvoru od 8. svibnja.(hina/metro-portal)

22.07.2010. 14:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh