« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BALANSIRANJE

Polančec: Grbić predlagao anonimne prijave protiv HDZ-ove oporbe

Oliver Grbić je navodno Polančecu sugerirao da vrhu HDZ-a savjetuje podnošenje anonimnih prijavea protiv čelnika oporbenih stranaka među ostalima i protiv Linića i Čačića

Damir Polančec u društvu odvjetnika Ante Nobila
Damir Polančec u društvu odvjetnika Ante Nobila (Mišo Lišanin/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Damir Polančec

,

SDP

,

Oliver Grbić

,

anonimna prijava

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio da ga je ravnatelj policije Oliver Grbić u rujnu 2009. upozorio kako je protiv HDZ-ovih političara podnesen niz anonimnih kaznenih prijava te da bi vrh vladajuće stranke trebao uzvratiti podnoseći prijave protiv čelnika oporbenih stranaka.

Polančec tvrdi da je šefa policije na njega uputio bivši premijer Sanader, dva tjedna nakon što je otišao s dužnosti. Polančec se, kaže, našao u uredu tada počasnog predsjednika HDZ-a kada je Sanadera na mobitel nazvao Grbić kako bi ga izvijestio o postupku protiv bivšeg ministra Berislava Rončevića. No, Sanader je mobitel predao Polančecu koji se s Grbićem nekoliko tjedana kasnije našao u svom tadašnjem uredu u Ministarstvu gospodarstva.

Na tom je sastanku bio i ministar Božidar Kalmeta, koji ništa nije govorio, a Grbić je osim o slučaju Rončevića kazao da policija ima niz anonimnih kaznenih prijava protiv vrha HDZ-a i vlade, rekao je Polančec.

Tvrdi da mu je Grbić tada rekao da vrhu HDZ-a preporuči da podnesu anonimne prijave protiv čelnika oporbenih stranaka među ostalima i protiv Linića i Čačića "koji su u javnosti već percipirani kao osobe s putrom na glavi".

Kada je o svemu izvijestio uže predsjedništvo HDZ-a, Polančec je stekao dojam da nitko nije bio iznenađen niti konsterniran Grbićevim prijedlogom. Polančec tvrdi da je nakon tog sastanka premijerka Jandranka Kosor sazvala još jedan sastanak u Banskim dvorima na kojem je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko brifirao o tijeku postupka protiv Berislava Rončevića.

Na novinarsko pitanje kako se vrh vlade postavio prema najavljenom podnošenju kaznene prijave protiv Rončevića, Polančec je kazao da su pokušali "utjecati da se to ne dogodi". Osim Karamarka koji je o kaznenom progonu Rončevića izvijestio premijerku Kosor i uži kabinet policijski operativci o tom su slučaju, po Polančecovim riječima, brifirali Vladimira Šeksa i Andriju Hebranga. "Na sastanku je najvjerojatnije bio i Ivan Jarnjak, ali to ne mogu tvrditi sa sigurnošću", kazao je Polančec.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo u čijem je uredu održana konferencija za novinare na to je dodao da sve rečeno ukazuje da vrh HDZ-a kontrolira policiju, kao i da ministar Karamarko na političkim sastancima najavljuje nečiji kazneni progon. "Žao mi je što sve nisam u javnost iznio i ranije", kazao je Polančec, ističući da je za to ipak trebalo "sazrijeti vrijeme".

"Ovime želim spriječiti da se takve stvari događaju ubuduće, jer to je štetno za Hrvatsku", dodao je. Prisjetio se i da mu je na jednom od sastanaka Grbić pokazao i anonimnu prijavu protiv njega u kojoj je bio niz detalja koje su mogli znati "samo ljudi povezani s represivnim ili para-represivnim aparatom". "Svatko se može naći u situaciji da bude žrtva anonimne prijave, raščetvoren, anatemiziran", zaključio je Polančec ističući da su neke od prijava nastale u suradnji s osobama koje ne žele dobro Hrvatskoj.

20.05.2011. 15:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh