« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MATERIJALNI TRAG

Polančec će tražiti svjedočenje užeg kabineta Vlade

Polančecov odvjetnik Nobilo tvrdi kako se o svim sumnjivim radnjama koje se spominju u vezi HEP-a raspravljalo na užem vladinom kabinetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/Cropix)
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

Vlada RH

,

Anto Nobilo

,

Ivan Mravak

,

afera HEP

,

Otvorena proba

,

Phrases

Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, pritvoren zbog slučaja Podravka, još nije primio istražni nalog za nove sumnje u zlouporabe na štetu HEP-a niti su ga ispitali USKOK-ovi istražitelji, kazao je njegov odvjetnik Anto Nobilo, najavljujući da će kao svjedoke u tom slučaju pozvati članove užeg vladinog kabineta.

Nobilo tvrdi da je Polančec, doznavši za posljednje sumnje u vezi HEP-a, kazao da se o svemu što se u medijma spominje kao razlog istrage raspravljalo na užem kabinetu hrvatske vlade.

"Zbog toga ću iskoristiti ovlasti koje mi pruža novi Zakon o kaznenom postupku i zatražiti svjedočenje svih koji su bili na tim sastancima", kazao je Nobilo Hini, dodajući da još ne može poimenice reči koje će dužnosnike pozvati kao svjedoke.

"Mi smatramo da je to u interesu obrane", dodao je Nobilo, uvjeren da će se dužnosnici odazvati pozivu za svjedočenje, iako ih na to ne obvezuje zakon, kao kad ih pozove USKOK.

"Državnim dužnosnicima bi trebalo biti u interesu sudjelovati u istrazi i otkrivanju istine, a ignoriranje obrane ostavilo bi i lošu sliku u javnosti", smatra Nobilo. Dodao je da bi razgovore s članovima užeg kabineta obavio u svom uredu, snimajući ih kako bi o svemu ostao "materijalni trag".

Nakon istrage o zlouporabama s dionicama Podravke Polančec je pod USKOK-ovom istragom i zbog sumnje da je s bivšim čelnici HEP-a i šibenskog TLM-a Ivanom Mravkom i Ivanom Koštanom HEP oštetio za oko 600 milijuna kuna. Za najveći dio tog iznosa HEP je navodno oštećen jer je šibenskom TLM-u po nerealno niskim cijenama prodavao struju koju je na međunarodnom tržištu nabavljao po nekoliko puta višoj cijeni.

Mravak i Koštan u subotu su zadržani u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a zajedno s prvoosumnjičenim Polančecom tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela. Za poticanje na zlouporabe prijavljeni su umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić. No, njih dvojica za sada nisu privođeni i branit će se sa slobode. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 17:25:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh