« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SEOSKI KROVOVI

Proširen projekt "Bijela roda"

Naše najveće selice štitit će se i u Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Mužević, EPEHA)
Više o

rode

,

Marijana Petir

,

Vinko Mladineo

,

očuvanje prirode

,

Bijela roda

,

Martina Glasnović-Horvat

,

očuvanje gnijezdilišta

,

Čigoč

,

očuvanje sela

,

biološka raznolikost

,

Fond za zaštitu okoliša

,

novčana potpora

Projekt "Bijela roda", kojim se žiteljima u zaštićenim područjima na čijim se krovovima gnijezde rode daje novčana naknada za očuvanje sela i biološke raznolikosti, od danas će se, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj je i selo Čigoč, prvo Europsko selo roda, provoditi u još dvjema županijama - Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj.

Projekt "Bijela roda" potaknula je predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir, a novčano ga podupire Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Direktor tog fonda Vinko Mladineo i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima u Zagrebačkoj županiji Martina Glasnović-Horvat danas su u Posavskim Bregima potpisali ugovor o realizaciji projekta "Bijela roda u Zagrebačkoj županiji".

Nakon toga u općini Dragaliću potpisan je i ugovor o realizaciji projekta "Bijela roda u Brodsko-posavskoj županiji".

Ugovor je potpisan u dvorištu ispred kuće na kojoj su rodina gnijezda već 40 godina, a zanimljivo je da su se zahvaljujući hrvatskim braniteljima sačuvala i u Domovinskom ratu iako je tu bila prva crta bojišnice.

U zaštićenim područjima triju županija obuhvaćenih projektom postoji 598 rodinih gnijezda, a Fond za zaštitu okoliša će za projekt "Bijela roda" uložiti 418.600 kuna.

Svrha je projekta vlasnicima kuća u zaštićenim dijelovima prirode na čijim su krovovima rodina gnijezda osigurati naknadu za očuvanje biološke raznolikosti i za čuvanje prostora. Fond za zaštitu okoliša zbog toga je nedavno u Čigoču, prvom Europskom selu roda, potpisao ugovor s Javnom ustanovom za zaštićene prirodne vrijednosti Sisačko-moslavačke županije u kojoj su 323 rodina gnijezda za uređenje krovišta. Svaki vlasnik kuće dobiva 700 kuna po gnijezdu.

Brodsko-posavska županija u šest zaštićenih područja na krovovima ima 115 rodinih gnijezda, a Zagrebačka županija, po podatcima Ornitološkog zavoda, u zaštićenim područjima 160 gnijezda.

"Rode se gnijezde ondje gdje žive ljudi, a naš je cilj, osim očuvanja te predivne životinje, potaknuti ljude da ostanu živjeti u selima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Brodsko-posavske županije", rekla je Marijana Petir. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 16:35:04
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    karla
    01.04.2012. 14:39
    loše
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh