« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ISTRAGA U TIJEKU

Pokrenut kazneni postupak protiv Mladićeve žene

Protiv Bosiljke Mladić, žene odbjegloga haaškog optuženika Ratka Mladića, pokrenut je kazneni postupak zbog nedopuštenog držanja oružja

(Wikipedia)
Više o

Ratko Mladić

,

kazneni postupak

,

recept coca cola

Ona je privedena u Prvi osnovni sud u Beogradu, a odvjetnik Mladićeve obitelji Miloš Šaljić je rekao kako je sporno oružje oduzeto 4. prosinca 2008. godine u trećoj premetačini njihove kuće u beogradskome naselju Banovu brdu. Tada su pronađeni lovačka puška, automat "Heckler & koch" i četiri "Zastavina" pištolja s nekoliko desetaka metaka, navodi taj list. "Oružje je pronađeno u Ratkovu ormaru koji Bosiljka nije otvarala niti je znala što je u njemu. Ona je u utorak kratko ispitana i doneseno je rješenje da se protiv nje provede istraga", objasnio je Šaljić.

Mladićeva žena prisilno je privedena, bez dostavljenog poziva da se javi sudu, rekao je odvjetnik, ocjenjujući to "osvetom države i pritiskom na obitelj otkako je najavila da će tražiti da Mladić bude proglašen mrtvim". Dodao je kako obitelj od te namjere neće odustati te da će podnijeti zahtjev čim iz općine Kalinovika stigne izvod iz matične knjige rođenih Ratka Mladića.

Pročelnik srbijanskoga nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio je za taj list kako nema ni riječi o pritisku države na Mladićevu obitelj. "Zahtjev obitelji da se Ratko Mladić proglasi mrtvim naći će se pred pravosudnim tijelima i mi ne želimo utjecati na taj postupak", istaknuo je Ljajić i dodao da je kazneni postupak protiv Bosiljke Mladić također pokrenut pred pravosudnim tijelima, ali po prijavi policije jer je u premetačini pronađeno oružje bez oružnog lista i dokaza o podrijetlu. "Ta dva postupka potpuno su odvojena i nemaju veze jedan s drugim", rekao je Ljajić.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva. Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 15:20:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh