« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
srbija u crnom

Pokopan patrijarh Pavle

Posljednji pozdrav poglavaru Srpske pravoslavne crkve dali su i predstavnici islamske i katoličke zajednice kao i glavni državni dužnosnici

(Hrvoje Polan/CROPIX)
Više o

Milorad Dodik

,

Vojislav Koštunica

,

Boris Tadić

,

Srpska pravoslavna crkva

,

patrijarh Pavle

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Pavle, koji je umro 15. studenog u 95. godini, u četvrtak je pokopan u samostanu u beogradskom predgrađu Rakovici.

Ekumenski patrijarh Bartolomej i metropolit crnogorsko-primorski Amfilohije održali su bogoslužje tijekom kojega je pročitana poruka patrijarha moskovskog Kirila. Pokopu su nazočili srbijanski predsjednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kao i bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Tisuće građana ispratile su umrlog patrijarha duž puta kojim se kretala pogrebna povorka iz središta grada do samostana. Prije toga, pred više desetaka tisuća okupljenih građana, među kojima su bili najviši srbijanski politički dužnosnici te vjerski i politički dužnosnici iz susjednih zemalja, održano je opijelo, bogoslužje za preminuloga, prije kojega je služena jutarnja liturgija.

Među vjerskim dužnosnicima od preminulog patrijarha oprostili su se predstavnici katoličke i islamske vjerske zajednice u Srbiji te rumunjske i albanske Pravoslavne crkve. Na ispraćaju preminulog patrijarha kao predstavnik Svete Stolice nazočio je dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano.

Uz beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, među predstavnicima Katoličke crkve na ispraćaju je sudjelovalo i izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije s predsjednikom đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem na čelu. Osim njega u izaslanstvu je bio i predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić i generalni tajnik HBK Vjekoslav Huzjak.

Na svečanostima ispraćaja u Beogradu nazočili su i savjetnici predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Budimir Lončar i Siniša Tatalović. U povodu pokopa preminulog patrijarha u Beogradu je u četvrtak dan žalosti, a u cijeloj Srbiji proglašena je trodnevna žalost, od ponedjeljka do srijede.

Po neslužbenim podatcima, od nedjelje popodne do četvrtka ujutro, kad je lijes bio izložen u stolnoj crkvi u Beogradu, oko pola milijuna ljudi prošlo je kroz crkvu odajući počast preminulom poglavaru SPC-a. Do izbora novog patrijarha dužnost poglavara SPC-a odlukom sinode SPC-a obnašat će metropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 15:53:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh