« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
KOMENTAR

Poker oko Brexita se nastavlja, a živci su tanki

Britanska premijerka Theresa May ide u Bruxelles s mandatom parlamenta da još pregovara o ugovoru o napuštanju EU-a. Sada počinje igra živaca u kojoj obje strane imaju adute, komentira Bernd Riegert

Bez pozdrava?
Bez pozdrava? (Arhiva)
Više o

pregovori

,

Brexit

Poslije glasovanja u britanskom parlamentu u utorak uvečer nismo ništa pametniji nego prije njega. Zastupnici nisu našli većinu ni za jedan od mogućih scenarija izlaska zemlje iz EU-a. Sada tek znamo da ne žele Brexit bez prethodnog dogovora s Bruxellesom. Ne kažu kako misle doći do takvog ugovora - a prije samo dva tjedna su odbili ugovor koji je premijerka Theresa May postigla s Bruxellesom.

Donji dom parlamenta u Londonu nije prihvatio prijedlog da se produži rok za pregovore, kao ni da se ide na nove izbore ili na novi referendum o eventualnom ostanku u Uniji. Dakle, jedino oko čega se tamo mogla okupiti većina jest bizarni prijedlog da premijerka i njezina Vlada u iduća dva tjedna dodatno pregovaraju o ugovoru s EU-om i postignu nešto.

Traži se da se iz ugovora izbaci prokazani backstop - jamstvo da između Republike Irske i Sjeverne Irske nikada neće biti tvrde granice koja podrazumijeva kontrole i zastoje. Premijerka May se pokazala privrženom cilju da izbaci backstop iz ugovora.

Ali to je praktično nemoguće. Dužnosnici EU-a, ali i francuski predsjednik i njemačka kancelarka, i dalje složno ponavljaju da novi pregovori o biti nisu mogući. Pitanje irsko-irske granice za njih je završeno.

Sada počinje igra živaca. Tko će prvi trepnuti? Puno ovisi o irskoj vladi koja po svaku cijenu želi spriječiti tvrdu granicu prema Sjevernoj Irskoj kako se sukob katolika i protestanata ne bi rasplamsao. Ali ako službeni Dublin i Bruxelles ostanu nepopustljivi, na kraju će doći da Brexita bez ugovora i time automatski do tvrde irsko-irske granice.

U toj osjetljivoj situaciji Theresa May može špekulirati da će u posljednjoj sekundi Dublin ipak popustiti i ublažiti backstop. Britanska premijerka nema više što izgubiti. Ona bi u ovom pokeru mogla odigrati sve na tu jednu kartu.

EU s druge strane ima svoj adut: vjeruje se da će Britanci, kada dođu do ruba ponora i suoče se s kaotičnim Brexitom, tražiti produžetak pregovora - na još nekoliko tjedana ili mjeseci. Prednost toga bi bila da najprije nema materijalne štete, a Britanci imaju nešto više vremena da razmotre neki razboriti plan B.

U Bruxellesu još postoji nada da će uspjeti upravljati Brexitom, ali ta nada je sve slabija. Zastupnicima Europskog parlamenta i diplomatima je Brexita polako preko glave. Ipak, malo je onih koji bi se okladili da će Velika Britanija zbilja 29. ožujka napustiti EU. Odugovlačenje i kupovina vremena, to je trenutno jedina taktika EU-a.

Piše: Bernd Riegert/DW
31.01.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh