« Zagreb
objavljeno prije 13 godina
OPREZ!

Pojavili se zaraženi krpelji na zagrebačkom području

Krpelji uzrokuju mnoge opasne bolesti pa se je pri boravku u prirodi najbolje zaštititi sredstvima protiv insekata te nošenjem odjeće dugih rukava i nogavica

Fotografija vijesti
Više o

krpelji

,

meningoencefalitis

,

meningitis

,

borelioza

,

zaraženi krpelji

Kao i svake godine, imamo nekoliko pacijenata koji se liječe od ozbiljne upale mozga – rekao je za portal Dalje.com prof. Ilija Kuzman, ravnatelj bolnice, i dodao da to nije neuobičajen broj zaraženih za ovo doba godine.

Iako, ističe, nakon uboda krpelja nekoliko dana treba obratiti pažnju na simptome poput visoke temperature ili stvaranja crvenog kruga na koži oko mjesta uboda, te u tom slučaju otići bolnicu.

Prošle je godine šest pacijenata oboljelo od izuzetno teškog oblika krpeljnog meningoencefalitisa - bili su to većinom lovci i šumari, osobe koje zbog posla puno vremena borave u prirodi. 

>>Kako pravilno ukloniti krpelja

Oko 5-35% krpelja u Europi uzrokuje boreliozu, a samo 1-5% krpeljni meningoencefalitis. Među bolestima koje krpelji prenose u Hrvatskoj najčešće su borelioza i krpeljni meningoencefalitis.

Infekcija koju uzrokuje borelioza ili lajmska bolest uzrokuju borelije koje koje su slične bakterijama, a posljedice bolesti se očituju na koži, zglobovima i živčanom sustavu. Na koži se javlja ovalno ili prstenasto crvenilo koje s vremenom postaje sve veće, a u razdoblju od jednog do četiri tjedna nakon ugriza dolazi do povratne vrućice i osjećaja slabosti kao u slučaju gripe. Liječi se antibioticima. Kada se crvenilo povuče, moguć je razvoj miokarditisa ili meningitisa.

 

Krpeljni meningoencefalitis je bolest uzrokovana virusom krpeljnog meningoencefalitisa (KME) dovodi do upale središnjeg živčanog sustava, a prenose je krpelji koji se u Hrvatskoj nalaze između Save i Drave te u Gorskom kotaru. Osobama koje se učestalo nalaze na tom području stoga se preporučuje cijepljenje. Infekcija ne uzrokuje crvenilo na mjestu ugriza, a vrućica, mučnina, bolovi u mišićima i opća slabost javljaju se oko dva tjedna nakon ugriza.

02.06.2011. 12:25:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh