« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
IZRAZ POŠTOVANJA

Pogreb Lecha Kaczynskog neće se odgađati

Iako otkazani letovi diljem Europe prijete da će netko od stranih dužnosnika otkazati dolazak, obitelj pokojnog predsjednika ne želi promjene

(Getty Images)
Više o

Lech Kaczynski

,

poginuo Kaczynski

,

sprovod Kaczynski

,

Maria Kaczynska

Pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge održat će se u nedjelju u Krakovu, kako je i planirano, unatoč poremećajima u zračnom prometu u Europi i mogućnosti da netko od stranih dužnosnika otkaže dolazak.

"Obitelj nipošto ne želi promjenu datuma pogreba", rekao je zamjenik predstojnika predsjedničkog ureda Jacek Sasin. "Poštovanje prema poginulima i svima onima koji pripremaju ispraćaj i pogreb ne dopušta nikakve promjene ili preinake u programu", rekao je Sasin, prenoseći želju obitelji.

Obred ispraćaja svih poginulih u zrakoplovnoj nesreći pokraj Smolenska počinje u subotu točno u podne u Varšavi, a pogreb predsjedničkog para u nedjelju u Krakovu.

Po planu, lijesovi predsjednika i njegove supruge trebali su zrakoplovom u subotu navečer iz Varšave biti prevezeni u Krakov. Zbog vulkanskog pepela koji je natkrio europsko nebo u Poljskoj je u petak za promet bila otvorena samo jedna zračna luka, Rzeszow, na krajnjem jugoistoku zemlje, 160 kilometara od Krakova.

Pogrebna misa u wawelskoj katedrali trebala bi pod vodstvom kardinala Angela Sodana, osobnog izaslanika pape Benedikta XVI., početi u 14 sati, a nakon nje će Lech i Maria Kaczynski biti položeni u katedralnu kriptu, panteonu poljskih kraljeva i junaka.

Dolazak u staru prijestolnicu poljskih kraljeva u nedjelju najavilo je više od 80 stranih državnika, među kojima i američki predsjednik Barack Obama te njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski princ Charles.

Za praćenje pogreba akreditiralo se 3.316 domaćih i stranih novinara, priopćeno je iz tiskovnog ureda poljskog predsjedništva. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 16:38:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh