« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NAJAVE

Pogon ispraća Staru i željno iščekuje Novu

Jesensko-zimsku sezonu otvorili su prigodno predavanjem o promjenama u projektnom upravljanju i kulturi u eri C-19 u organizaciji Kultura Nova

Pogon ispraća novu godinu...
Pogon ispraća novu godinu... (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

Pogon

Uz poruku "ne ponovilo se", Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon oprašta se sa starom godinom, u kojoj su unatoč pandemijskim nedaćama uspjeli ostvariti niz programa dokazajući snagu umjetnosti, a najavljuju i nove programe.

"Na odlasku 2020. godine najbolje što možemo reći je 'ne ponovilo se!' Ipak, ponešto smo i naučili, da kultura i umjetnost ne nestaju s prvim znakovima krize, da možemo manje putovati i da smo ipak itekako prilagodljivi na nove okolnosti", poručili su iz Pogona.

"Unatoč tome, nadamo da je ovo bila samo pokusna vježba koja nas je ojačala za vremena u kojima ćemo opet biti fizički zajedno bez straha da smo jedni drugima prijetnja", dodaju.

Podsjećaju da je od ljetnih mjeseci do sada Pogon djelovao "pod maskama, uz litre i litre dezinficijensa i na fizičkoj distanci, ali i dalje donoseći kulturni program vibrantne zagrebačke nezavisne scene."

Jesensko-zimsku sezonu otvorili su prigodno predavanjem o promjenama u projektnom upravljanju i kulturi u eri C-19 u organizaciji Kultura Nova, a slična je tema kasnije bila u centru rasprave IETM-ove multilokalcijske konferencije pod nazivom "What matters now?".

Među ostalim, ove godine završen je i projekt "Svi za Pogon - Pogon za sve!", a na završnoj konferenciji predstavili su i rezultate projekta, među kojima je i publikacija "Trasiranje puta novim modelima upravljanja: uspjesi u limbu asimetričnih partnerstava".

Na ovogodišnjoj Jedinstvenoj vrtnoj zabavi svirali su Jonathan, održan je Kulturpunktov kviz znanja, a Helena Nemec je oslikala fasadu Jedinstva.

U sklopu Galerije 90-60-90 koja u Pogonu djeluje od samih početaka postavljene su tri izložbe, Pauline Jazvić, Vanje Babića i Nicole Hewitt

Druga galerija koja djeluje u Pogonu, Galerija Močvara, upotpunila je izlagački program performansom nomadskog kolektiva Young Boy Dancing Group. 

Uz umjetničke performanse, održavali su se i cirkuski programi te Noć Cirkusa s nekoliko predstava suvremenog cirkusa.

Svoju je predstavu u Pogonu pripremala i odigrala Kazališna družina Rebel, inspirirana nedavnom i još uvijek aktualnom koronakrizom i potresom koji joj je uslijedio, a  Žak Valenta je imao plesnu predstavu "Situacija u tijelu".

Pogon je prvi put ugostio klasiku, Koncert klasične suvremene glazbe za harmoniku i flautu "Male Priče" Dua Artina te Četvrti Festival grafoskopa, čiji je cilj nastaviti tradiciju kreativnog korištenja grafoskopa u likovne svrhe.

Bogat je bio i radionički dio programa, od urbanog vrta, preko izrade sjenila do live video streaminga, a dovršene su i sve radionice u sklopu europskog projekta RESHAPE, uz pripremu publikacije čiji se izlazak očekuje u siječnju.

Veliki planovi za iduću godinu ovisit će o okolnostima

Za 2021. godinu najavljeno je da će DB Indoš pripremati video arhivu svog rada, RGB Crew i Maša Borović novu predstavu, a u sklopu Pogonatora ponovno će nekoliko izvedbenih umjetnika i grupa imati priliku eksperimentirati i raditi na pripremi novih projekata. 

Kontejner priprema radionice difuzije elektroničkog zvuka, Galerija 90-60-90 i Oliver Sertić ciklus eksperimentalnog dokumentarnog filma na temu vlasništva, a gostovat će i Siniša Labrović s video instalacijom Private Property. 

Domino će na rezidenciji u Pogonu ugostiti umjetnika Alessandra Carbonija i šest plesača  u sklopu projekta BeSpectative, Martina Hrlić ponovno će odigrati svoju plesnu predstavu Ladice, a Cirkorama planira neke nove cirkuske rezidencije. 

U Jedinstvu će se sljedeće godine moći vidjeti dio programa Muzičkog biennala Zagreb, kao i Dane estonskog teatra u organizaciji Eurokaza, za početak svibnja najavljuje se Perfect Circle Street Festival posvećen hip-hop kulturi te Cirkoramin festival Cirkobalkana.

Među ostalim, programe u Pogonu pripremaju i DB Indoš & Trobecove krušne peći, Freakvencija organizira samostalnu izložbu Sefedina Halilovića i Gorana Pavića pod nazivom "Živi umjetnik", a Lucija Labaš osmišljava program o kreativnim mogućnostima proizašlima iz širenja stanja slobode.

Pokreće se i Stronger Peripheries prvi u nizu projekata Južne koalicije (Southern Coallition) koja okuplja organizacije i institucije iz devet zemalja u okviru kojegag će se tijekom iduće četiri godine održati niz aktivnosti.

Pogon su osnovali Savez udruga Operacija grad i Grad Zagreb,  kao servis za produkciju, prezentaciju i afirmaciju nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi, s ciljem poticanja mladih da sudjeluju u kulturnim i drugim aktivnostima u Zagrebu.

27.12.2020. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh