« Fun
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
BRŽI OD AUTOMOBILA

Pogledajte kako profić bježi biciklom od presretača

Za razliku od policajaca u nekim drugim državama koji love bicikliste iz grmlja pokraj pješačkih prijelaza, češki plavci moraju se dobro pomučiti za naplaćivanje svoji kazni

Fotografija vijesti
Više o

biciklisti

,

fun video

,

prosvjed biciklista

U svom današnjem prosvjedu u centru Zagreba, više od tisuću biciklista upozorilo je na brojne probleme s kojima se društvo na dva kotača u glavnom gradu svakodnevno susreće. Jedna od stvari koja je potaknula ovaj prosvjed zasigurno su i sve češće policijske zasjede za bicikliste koje plavci postavljaju po gradu, usmjerene protiv onih koji ne voze po propisima.

Istu je stvar pokušala i češka policija, ali su naišli na vrlo tvrd orah. Naime, nakon što su ugledali biciklista kako juri autocestom više od 100 km/h vozeći u zavjetrini iza bijelog kombija, policajci pale sirenu i počinju potjeru.

Biciklist se nimalo ne uzbuđuje zbog ovakvog razvoja situacije i nastavlja voziti iza kombija sve dok njegov vozač zbog sirene ne odluči usporiti. Policajci tada ubrzavaju do 122 km/h kako bi pretekli i blokirali biciklista, ali on uspješno izbjegava zamku i nastavlja bježati, ponovno vozeći iza drugog kombija više od 100 na sat.

Nakon više uspješnih izbjegavanja policijskog automobila, policajci ga na kraju ipak uspijevaju zaustaviti.

Unatoč tomu što su neki od komentatora videa proglasili cijelu stvar prijevarom, kod biciklista koji jure brže od 100 km/h nema ničeg mističnog niti neobjašnjivog. Naime, zahvaljujući fenomenu vožnje u zavjetrini, poznatom i kao šlepanje (engl. drafting), biciklist koji vozi tik iza drugog vozila može postići vrlo velike brzine, a svjetski rekord već gotovo dva desetljeća drži Nizozemac Fred Rompelberg, koji je 1995. godine vozio nevjerojatnih 268,8 km/h.

Zbog čega bi itko odlučio juriti biciklom po autocesti između automobila i kombija, i to po vrlo kišnom vremenu i skliskoj cesti, nemamo pojma. Ako ništa drugo, barem se nadamo da će plavci u budućnosti ipak malo manje strogo provoditi zakon kad su biciklisti u pitanju.

03.04.2012. 23:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tomi
    03.04.2012. 23:34
    hahhahahhahah
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh