« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ČUDO PRIRODE

Podvodni planinski lanac veličine Alpa otkriven u Atlantiku

Izrazito strme planine visine do 5000 metara i nekoliko vulkana nalaze se u Južnom Atlantiku

Podvodne Alpe
Podvodne Alpe (Scripps Institution of Oceanography / UC San Diego)
Više o

oceani

,

podvodni vulkan

,

Melville

,

podvodne planine

Jugozapadno od Južnoafričke Republike otkriven je ogroman podvodni planinski sustav koji po visini podsjeća na Alpe. Najviša točka nalazi se na visini od oko 5000 metara, a impresivna je i širina pojedinih masiva - jedan je dugačak čak 140 kilometara.

Podatak o najvišem vrhu puno govori i o fascinantnoj dubini Atlantskog oceana (procjenjuje se da se najniža točka nalazi na 8605 metara u Portorikanskoj brazdi).

Na planinski sustav ukazala su satelitska mjerenja, ali je konačan oblik otkriven u sklopu ekspedicije "Melville". Istraživači su zvučnim valovima "opipavali" morsko dno, a posebno ih je zapanjila strmina planina.

"Pojedine dijelove lanca otkrili smo sasvim slučajno. Zbog lošeg vremena morali smo promijeniti kurs, a alternativni pravac pokazao se kao pun pogodak", rekao je Bruce Appelgate sa Scripps Institution of Oceanography iz San Diega.

Istraživači ističu da u oceanima postoji na tisuće neotkrivenih planinskih sustava. "Sateliti su pronašli oko 13.000 planina, no vjerujemo da ih ima više od 100.000", dodaje Applegate.

Podvodne planine prava su čuda prirode i bogate su prirodnim resursima. Upravo iz tog razloga zanimljive su zaštitnicima prirode, znanstvenicima ali i industriji.

11.03.2011. 16:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh