« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
LJUDSKA PRAVA

Podržimo pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

U našem društvu osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama konačno postaju ono što jesu; prije svega osobe koje se ravnopravno uvažavaju i uživaju sva prava

Osobe s invaliditetom treba uključiti u život zajednice
Osobe s invaliditetom treba uključiti u život zajednice (Tomislav Žaja)
Više o

osobe s invaliditetom

,

deinstitucionalizacija

Pravo na život u zajednici temeljno je pravo svakog čovjeka. Vođeno tim imperativom Ministarstvo socijalne politike i mladih protekle tri godine nastavlja aktivno provoditi projekt deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi čiji je konačni cilj da osobe s invaliditetom više ne žive u institucijama nego da ih se putem organiziranog stanovanja uključi u život zajednice.

Život u zajednici nije privilegij nego odgovornost društva prema osobama s invaliditetom. U našem društvu osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama konačno postaju ono što jesu; prije svega osobe koje se ravnopravno uvažavaju i uživaju sva prava kao i ostali građani i građanke Republike Hrvatske, a prisutnost i zajednički život s drugima u zajednici temeljni je preduvjet njihovog potpunog sudjelovanja i participacije u društvu te ostvarivanja temeljnih ljudskih prava.

Procesom deinstitucionalizacije dajemo priliku osobama s invaliditetom da ponovno postanu punopravni članovi društva i steknu predispozicije za samostalni život. U Republici Hrvatskoj samo u posljednje tri godine 400 osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama izašlo je iz institucije te počelo živjeti u stambenim zajednicama gdje uz podršku asistenata stječu životne vještine te sudjeluju u aktivnostima zajednice.

Od 1997. godine deinstitucionalizirano je ukupno 692 osoba koje borave u 185 stambenih zajednica i taj se proces ubrzava. Prema Operativnom planu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj predviđeno je da 1043 osobe  iz 32 ustanove bude deinstitucionalizirane do kraja 2016. godine.

Ovom medijskom kampanjom Ministarstvo socijalne politike i mladih želi upoznati javnost s procesom deinstitucionalizacije i potaknuti je da podrži osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama u nastojanjima da ostvare pravo na život u zajednici.

08.12.2014. 16:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh